Общината затрива "Пазари"

Мисия Варна

14-09-2012, 16:58

Снимка:

Пазари ЕАД

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Писмата от ръководството на дружеството отново останаха скрити

Без никакъв дебат и съвсем единодушно съветниците от комисията по финанси гласуваха общинска фирма "Пазари" да плати дивидент 583 хил. лв. или 76% от печалбата си за 2011 г. до 20 септември.

Докладната записка, внесена още в началото на годината от "Пазари" с молба за намаляване на дивидента отново остана скрита. Вдън земя потъна и второ писмо от дружеството, входирано официално до комисията на 27 юли. В него "Пазари" припомня за двете съдебни дела, които води с консултантската фирма "Виа Монеда" по неосъществения проект по САПАРД. "Имаме информация, че "Виа Монеда" ООД е сключила договор за цесия, като е прехвърлила вземане, което предполага завеждане на нов иск", предупреждават от общинската фирма.

Успоредно с това заради кризата броят на ненаетите обекти на пазарните площадки се е увеличил двойно. Това поставя "Пазари" ЕАД в изключително тежка ситуация, която може да доведе до ликвидирането на дружеството, пишат "Пазари" в писмото си. Незнайно защо обаче и то, като предходната докладна изобщо не бяха показани на съветниците от финансовата комисия. 

Така на практика с решението "Пазари" да олекне с почти цялата си печалба, общината е на път да затрие "златната си кокошка", която в последните три години внася рекордни суми в бюджета на Варна. 

За сравнение другите две фирми, които тази година дават дивидент на общината - Стопанска и спомагателна дейност и Ученическо и столово хранене ще внесат съответно 130 и 52 хиляди лв.