Европлощадка потрошена за месец. Има ли гаранция?

Мисия Варна

13-09-2012, 17:57

Снимка:

Боян Максимов © Гражданинът репортер / Varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко откри Варна ударно

Гражданинът-репортер: Европлощадка потрошена за месец!

Лошо качество и вандализъм рушат съоръженията в междублоковото пространство зад пазара "Чаталджа", които бяха открити в навечерието на 15 август

Тежки поражения се забелязват по спортните и детските съоръжения в междублокови пространства между улиците "Цар Асен", "Драва Чех", "Ген. Колев" и "Чаталджа".

Това става ясно от снимките на нашия читател Боян Максимов, изпратени до екипа на ВарнаУтре във Фейсбук. 

Площадките, построени по европроект, официално бяха открити на 15 август от премиера Бойко Борисов. Сиреч няма и 30 дни, а вече всичко се руши.

Ако минавате покрай детския замък няма как да не усетите полъх на урина, който се носи от помещението. Стените са се превърнали в платно на някой спрей-художник. Но на тях няма да видите нито Пепеляшка, нито Снежанка, а просто поредните драсканици.

На фото материалите ясно се вижда, че освен в обществена тоалетна без такса ползване, замъкът на децата се е превърнал и в сметище без обособени кошчета за отпадъци. 

В пясъчника за игра пък се забелязва натрошена плочка. В това си състояние тя е след падане от височина 3 метра. А там непрекъснато играят деца! Откъртени плочки има и по оградата с кули. Добре, че поне там повечето вече са изпопадали и повече не представляват опасност.

А чешмите, от които малчуганите пият вода, когато се изморят от игрите? Едно подпиране и край - няма чешма. Ако детето има късмет, чешмата няма да се срути върху краката му.

Баскетболните табла очевидно изработени от евтини материали и лошо монтирани вече са счупени. Футболна кама също я няма.

Площадката се руши около децата. Никой не не се грижи и за чистотата. Има ли гаранция на проект BG161PO001/1.4-05/2009?, пита Боян Максимов. Той не веднъж е търсил отговора на този въпрос, но "няма кой да отговори, поради факта, че нито един телефон не се вдига в 10:00 часа от всичките 6 в Дирекцията по европейски проекти".

ВарнаУтре също започва собствена проверка на случая с опасната площадка. Очаквайте продължение.

Ще търсим отговор и на въпроса на друг наш читател, който пита: Кога ще имаме детски площадки, отговарящи на европейските изисквания за безопасност? А не като тази на ул."Д-р Басанович" 21: уж е за деца до 3 г., а стълбите на пързалкатаса  от метални тръби, от които децата падат! А трябва да са широки стълби! Кой е приел подобен обект, ремонтиран 2011 г.?