Електронни цигари – за хубаво или лошо

Новините

13-09-2012, 13:58

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Полезни ли са или просто не достатъчно изследвани?

С аромат на мента, шоколад или ябълка електронните цигари стават все по-масови.

Те не пречат на околните, нямат лош дъх и мирис, пестят пари и дори не се налага да си носите огънче, като по тази причина няма и как да предизвикате пожар. Това са добрите новини. За лошите все още има малко информация. И ако тя е налична, касае единствено отделни държави, които вземат самостоятелно решения дали употребата на електронна цигара е вредно или не. Търговците афишират, че продуктът им е сертифициран по ROHS (директива за ограничаване на опасните вещества) и има СЕ – сертификат, демонстриращ, че покупката отговаря на определени европейски директиви.
И все пак, ако някой се усъмни в съставките на самите цигари, няма откъде да намери подробна и изчерпателна информация. За ползите – ясно. Да не говорим за сравненията с обикновената цигара, чиито вреди са безспорни и кампаниите за ограничаването им са залели целия свят.
Решавам да се обърна директно към търговеца. Влизам в един от сайтовете, които предлагат електронни цигари. Бързо се ориентирам. Цените са прилични – мога да мина евтино: за около 10-15 лева ще се снабдя с три броя пълнители, течност и зарядно. Ако съм по-претенциозен и искам електронната ми цигара да е модерна, красива и още по-ароматна ще трябва да се бръкна до 140 лева. Чета какво съдържат пълнителите: натурален овкусител, втвърдител, пропилен гликол, глицерол, стабилизатор, дейонизирана вода, помощно вещество и натурален оцветител. После се запознавам как действа цигарата. Има и няколко вида концентрати на никотин: нисък, среден, висок. Дотук добре. Решавам да изпратя по електронната поща следните два въпроса на търговеца: Има ли данни за вреда от електронните цигари? и: Има ли лекарско мнение по случая?
Докато чакам отговор пробвам да се поровя за още информация.
Електронните цигари масово на този етап се внасят от Китай. Но този път причината не е само във факта, че в Китай се произвежда всичко. Самият продукт е измислен от китаец – Хон Лик през 2004 година. Това е официално, макар на друго място да се споменава, че през шейсетте години на миналия век е имало също опити за създаване на електронна цигара. Бащата на Лик е починал от рак на белите дробове. Бил е страстен пушач. Поради тази причина китаецът патентова в компанията, където работи, първата електронна цигара.
Натъквам се на две съставки в електронната цигара, които не са обявени официално, но има мнения, че се използват в т. нар. пълнители: нитрозамин и диетиленгликол. Първата е канцерогенна – използва се за обработката на сурово месо, запазвайки го дълго свежо, без да потъмнява. Втората съставка се ползва при производството на... антифриз. Нейна разновидност се изписва и като Е 1520 - Propylene glycol. Получава се от петрол и има приложение в производството на кремове и козметика. Има данни, че може да увреди кожата и дори да се стигне до рак на гърдата.
За съжаление липсват обобщаващи мнения, здравни експертизи и становища на лекари. В различните страни, отделни асоциации и организации са извършвали тестове на електронните цигари. При тях са били откривани наличия на канцерогенните съставки, но последвалите решения са били вземани на местно ниво. В Германия, Дания, Канада, Австрия и още няколко държави стигат до доста големи ограничения в продажбата на електронни цигари. Включително и до пълната им забрана. Но всичко спира дотук. Колкото до Световната Здравна Организация, тя не се е ангажирала с окончателно мнение на този етап.
Получавам отговор от сайта. Благодарят ми за проявения интерес. Информират ме, буквално, че „е-Цигарата е безвредна за здравето алтернатива на тютюнопушенето.” И толкова. И да не се колебая, ако имам въпроси – мога да получа отговорите от техния сайт... Където, както вече споменах, са изредени ползите и сертифицирането на електронните цигари.
Контролът на вноса у нас е почти нулев. Никъде не се среща лекарско мнение. Здравните органи възприемат електронната цигара като обикновен търговски продукт. Да, забраниха пушенето на обществени места, но забраната не касае електронната цигара. Тя се разглежда като отделен елемент. На този етап разчитаме единствено на мнението на търговците, че тази стока е абсолютно безвредна.
Иначе е приятно: както си в колата, в автобуса, във влака или дори във фоайето на театъра, да бръкнеш в джоба си, да дръпнеш два-три пъти и да си прибереш фаса... тоест цигарата. Като ти свърши батерията – зареждаш, като GSM апарат. И все повече хора могат да се засекат в колите да опъват електронни цигари. Малко наподобява пушенето на наргиле – и заради ароматите.
Заклети пушачи споделят, че благодарение на електронните цигари са намалили употребата на истинските драстично. Други пък ги пробват от любопитство. Но като крайна мярка се оформя мнението, че ако искаш да се разделиш с лошия навик, най-добре е нищо да не пушиш.
Правя последен опит да стигна до компетентно мнение. Звъня на лекарка-хомеопат, която на всичкото отгоре е и пушач със сериозен стаж на натурални цигари. Отговорът получавам в разговорен стил: „Нямам информация. Чух, че и те били вредни.”
„Модерно е” – ето още едно предимство да се употребяват електронните цигари. Преди много години беше модерно да се пуши и обикновена цигара, имитирайки разни мачовци от рекламите на „Марлоборо” и „Камел”. Сега само дето не ти прожектират клип за раковите заболявания, преди си купиш кутия цигари. Дано не стане така, че след време да се провеждат кампании за отказване и на електронните цигари. И колкото по-бързо се проведат изследвания за вредите и ползите от тях, толкова ще сме по-спокойни какъв продукт залива пазара ни точно в този момент. За добро или лошо.