Барозу поиска Федерация на национални държави

Новините

12-09-2012, 15:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За Гърция Жозе Мануел Барозу каза, че тя може да остане в еврозоната, ако изпълни всички свои задължения и разсее съмненията, че не е отдадена на реформите

Европейският съюз трябва да се интегрира в демократична федерация и да промени договорите си за цялостно развитие на паричния съюз на еврозоната,

заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на годишната си реч за състоянието на съюза, пише Дневник като цитира "Ройтерс". "Нуждаем се от движение към федерация на национални държави. Това е нашият политически хоризонт", каза Барозу в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. "Създаването на такава федерация на национални държави вероятно ще изисква нов договор", допълни той.

И други европейски лидери, като германския канцлер Ангела Меркел споделят идеи за промени в Лисабонския договор. Според тях са необходими големи реформи, за да има по-бърза интеграция и по-голяма стабилност в еврозоната.

"Дълбок и истински икономически и валутен съюз може да започне и според настоящите договори, но ще бъде завършен само с нов договор", подчерта Барозу.

Кризата в Европейския съюз подклажда популизма и екстремизма в Европа, смята председателят на ЕК. Той призова страните от ЕС да осъзнаят, че са заедно в кризата и да работят заедно, за да излязат от нея. Той се обърна към европейците да не допускат популизмът да превземе дневния ред по време на предизборните дебати за Европейски парламент през 2014 г. "Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене", подчерта Барозу в речта си. "Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство", допълни той.

Барозу се обърна и към Европейската централна банка (ЕЦБ) като я призова да действа активно на вторичния пазар за държавни облигации. Според Брюксел ЕЦБ има мандат да действа на вторичния пазар на ценни книжа и че това е не само нейно право, но и нейно задължение.

"В същото време всички трябва да уважават независимостта на ЕЦБ", отбеляза Барозу. и допълни, че предложението на ЕК от днес за банковия надзор е огромна стъпка към банков съюз. Предложениетто е за единен механизъм за наблюдение и според Барозу ще създаде засилена архитектура с ключова роля за банката

За Гърция Жозе Мануел Барозу каза, че тя може да остане в еврозоната, ако изпълни всички свои задължения и разсее съмненията, че не е отдадена на реформите. Според него Атина не трябва по никакъв начин да остави колебания в другите държави членки, че не е ангажирана изцяло с оставането в пространството с единна валута.