10 начина да се справим със стреса и напрежението

Архив Варна

11-09-2012, 12:56

Снимка:

curious.actualno.com

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

1 минута смях на ден води до 45 минути физическо отпускане

Напрежението безспорно е част от нашето ежедневие.

Начинът на живот, който водим, храната, която консумираме,  всичко води до стрес, а неконтролираният стрес - до дистрес. Ето защо трябва да се научим да контролираме напрежението преди то ни завладее напълно и да ни превърне в една "топка от нерви".

Смях

1 минута смях на ден води до 45 минути физическо отпускане. Използвайте всеки удобен случай да се посмеете – пуснете си някоя смешно клипче в интернет, прочетете виц или забавна статия, забавлявайте се с приятели или просто си спомнете някоя забавна случка. 

Мислете позитивно

Какво печелим, ако постоянно си мислим как нещата не вървят и как все не става както искаме. Няма как да ни потръгне, ако сме с такава нагласа. Това е едно постоянно напрежение.

Закусвайте

Закуската е много важен момент от деня ни. Хапнете преди да тръгнете за работа или по задачи. Когато сме гладни ние ставаме нервни, напрегнати и неконцентрирани.Не винаги по време на работа можем да си позволим да се нахраним добре, затова заложете на пълноценната закуска. Добре е тя да съдържа протеини и въглехидрати.

Пример: Филийка пълнозърнест хляб с извара и варено яйце, дори може да си позволите малко шоколад. Или пък мед. И задължително чаша прясно изцеден плодов сок, който да ви даде тонус и настроение за деня.

Четете книги

Четенето на книги успокоява. Разбира се не разкази с насилие или други предизвикващи негативни емоции или носталгични състояния у нас. Дали ще се потопите в света на художествената литература, ще приживете някой любовен роман, или ще изучавате света на науката е въпрос на лично предпочитание. Но 1 час четене на книга на ден свобождава съзнанието ни от натрупаното напрежение.

Контролирайте на времето и парите

Добрата организация на времето, било то свободно или работно, намалява напрежението и негативния стрес. Може да разпределите домашните задължения като миене на чинии, пускане на пералня, почистване, гладен, готвене между членовете на семейството. В службата не се натоварвайте да вършите всичко сами.Ако сте на ръководна позиция – делегирайте. Ако усетите, че се напрягате прекалено, не се колебайте и поискайте помощ. Не е срамно да поискаш помощ, по-лошо е да рухнеш и да не можеш да свършиш нищо.Направете си седмичен или месечен график. Кога къде трябва да отидете. Какво трябва да свършите, с кого да се срещните. Какво трябва да купите и др.

Подобно на времето и парите трябва бъдат контролирани, ако искаме да се чувстваме добре. За финансовото си действия също може да си водите бележки. Каква част от дохода си ще отделите за сметки, каква за храна, за лични забавления и хобита.

Спортувайте

Какъвто и да е спортът той ни отърса от стреса. Спортуване по 30 минути на ден ни гарантира по-хубав ден. Ако не може да отделите толкова време хоидете пеша на работа. Когато спортуваме ние "изхвърляме" негативната енергия от себе си. 

Обичайте се

Няма нищо по-хубаво от това да се обичате и да си угаждате. Не прекалявайте със строгите диети. Всяко крайно лишение е стрес за организма.Позволявайте си парче торта от време на време, хапвайте по малко шоколад, парченце-две. Угаждайте си. Купете си хубава дреха или парфюм. Идете на спа процедури. Грижете се за себе си. 

Забавете темпото

Работим на бързи обороти, храним се бързо, в повечето случаи дори на крак. Колко пъти седмично препускате из града, бързайки за среща или да не закъснеете за работа? Забавете темпото. Създайте си нагласа да тръгвате по-рано. Отделяйте време за хранене. Колкото и да бързате и да ви чакат куп ангажименти, дайте си поне десетина минутки за хапване.

Пълноценен сън

Сънят е благодат за нашето тяло и настроението ни. Не случайно, когато някой е под голямо напрежение го съветваме да си полегне малко. Ако имате проблеми със съня може да капнете няколко капки етерично масло от евкалипт, който пречиства въздуха. Избягвайте да спите в помещения с висока температура. Оптималните градуси за спокоен  сън са 18-20. Когато е възможно отваряйте прозореца и спете на чист въздух. Най-добре е да сънят да продължава 6-8 часа. 

Казвайте "Не"

Научете се да отказвате. Не може да се нарамвате с всичко и да откликвате на всички молби към вас. Никой няма да ви се обиди, ако му откажете спокойно. Умението да казваме "Не" е един от ключовите фактори за намаляване на напрежението и контролиране на стреса.