Да сбъднеш американската си мечта

Новините

04-09-2012, 06:21

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

От гетото в Пловдив Божидар днес е стигнал до магистратура в Бостън

28-годишният Божидар Драганов е на път да сбъдне американската си мечта. Тръгнал от гетото в Пловдив, днес младежът от ромски произход учи магистратура в Бостън, разказва Анна Ефтимова от страниците на в. "Монитор".

Божидар и двете му сестри са израснали в семейство на музиканти. Всички в семейство Драганови са висшисти, едната от сестрите е журналистка, другата – учителка. “От малък майка ми “От малък майка ми все ми повтаряше, че не трябва да използвам думата “не мога”. И това е моят девиз”, разказва младежът. Божидар е добър оратор и безкраен оптимист, който вярва, че успехът на един човек зависи от самия него. Завършва гимназия с интензивно изучаване на английски език. Още 14-годишен започва да превежда текстове като доброволец във фондация. И докато връстниците му от гетото работят по строежи, Божидар кандидатства за  стипендии и така помага на родителите си финансово. На 19 г. го назначават за ръководител на отдел “Преводи” във фондацията. Именно фондацията поема първата година от обучението му по „Бизнес администрация”  в международен колеж в София. „Следващите години  университетът пое обучението ми. По същият начин стоят нещата и с магистратурата в Бостън, просто някой повярва в мен”, казва Божидар. Не всичко в живота му върви по мед и масло. През 2009 г. попада в дупка и не знае какво да прави с живота си. Казва, че патовата ситуация е била породена от собствената му неувереност. “Представата ми тогава беше за едно момче от махалата. Не смятах, че този път, който е широко отворен пред мен, е за мен”, спомня си младежът. Според Божидар стереотипите на средата, в която е израстнал, са оставили следа в него и са позволили да се съмняваче ще постигне мечтите си. Разказва, че още на училищната скамейка се е сблъскал с дискриминацията. Сега обаче не му се налага да се изправя очи в очи с неразбирането на различните, защото е уверен в себе си и знанията си. Тази година предстои Божидар да се дипломира. Смята да работи поне година в Америка, а след това да се върне. Казва, че вече е изживял американската си мечта, защото следва принципа, че няма факт на света, който да е по-голям от една мечта. “Всеки ден изживявам мечтата си. За мен успял човек е този, който от момента, в който се събуди, до момента, в който си легне, е правил това, което обича”, категоричен е Божидар.

SOS селищата дават добър старт в живота
40 деца, лишени от родителски грижи, изготвиха предложения за законови промени, които да улеснят живота им, след като напуснат сиропиталищата. До края на годината неправителствени организации ще запознаят отговорните институции с тези предложения. Според представители на властта и неправителствени организации с напускането на институцията младежите се сблъскват с трудности, за които не са подготвени. Организации, които работят със сираци, се допитали до младежи, напуснали дом или такива, на които това им предстои, за да разберат кои са проблемите, с които се сблъскват.“Най-ценните съвети могат да дадат именно децата, които вече са се сблъскали с този проблем”, смята Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето. След като навършат пълнолетие младежите трябва да напуснат институцията. И се озовават на улицата. Най-голяма нужда от помощ имат при намиране на жилище. Това обаче е трудна задача, защото нямат пари за наем. Според неправителствените организации общините биха могли да помогнат като им предоставят общинско жилище.Всички обаче са наясно, че това е непосилна задача, защото общинските жилища и сега не достигат.“В Испания младите семейства са подпомагани с кредити. Това може да се случи и тук за младежите, които напускат социалните домове. Проблем, разбира се, е, че няма кой да стане гарант на тези деца”, обяснява Радостина Панева от SOS Детски селища. Следващата стъпка към социализация е намирането на работа. Младежите, напускащи институции, настояват държавата да предостави стимули и данъчни облекчения за работодателите, които ги наемат. Според представители на неправителствени организации сираците намират по-трудно работа, защото в обществото все още има предразсъдъци към тях.Според неправителствените организации подготовката за самостоятелен живот трябва да започне 8 години преди напускането на децата. И младежите, и НПО са съгласни, че в институциите трябва да се наблегне на образованието на децата. Затова професионалното ориентиране на сираците трябва да започне още от 10-годишна възраст.