Динята - вкусна и полезна

Архив Варна

03-09-2012, 14:45

Снимка:

1001recepti.com

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Динята ни прави по-щастливи и по-здрави

Динята е един от най-вкусните летни плодове.

Малцина са тези, котио могат да й устоят. Сочният плод не само ни доставя радост с вкуса си, но и ни помага да се отървем от някое друго килце. Динята може да ни съдейства да намалим теглото си дори и без да сме на диета. В килограм диня има около 400 калории. Нека не забравяме и за диуретичния й ефект. Добре е да не хапваме диня вечер, ако искаме да спим спокойно. От друга страна този ефект на плода предотвратява натрупване на камъни в жлъчката и бъбреците. Един разтоварващ ден в седмицата, през който се консумират 1.5-2 килограма диня, е много добър вариант на профилактика. Динята е перфектната храна за прочистване на организма от токсиниПредпазва тялото от вируси и бактерии и засилва имунната система. 

Динята подобрява и нашето настроение. В нея има много цитрулин –аминокиселината, която ускорява синтеза на аргинин  в организма, който има положително въздействие върху нервната система. Плодът е спряган за един най-мощните антидепресанти. 

Всъщност най-много от аминокиселината цитрулин се съдържа в корите на динята и в бялата част под корите, което не означава да започнем да ръфаме кори. Но от тях можем да си направим вкусно и полезно сладко. Динята повишава и потенцията. Шест паарчета диня могат да имат ефект, близък до този на виаграта.

Благодарение на фибрите и пектина, които съдържа, динята понижава нивото на "лошия" холестерол и е много добро средство за профилактика на сърдечно-съдовото здраве. Благодарение на желязото пък повишава хемоглобина. А сокът от вкусния плод силно се препоръчва при пародонтит и менингит. Освен това той има хидратиращ ефект върху кожата. Може да се нанася няколко пъти на ден с памучено тампонче върху лицето и шията. Консумацията на диня подобрява работата на храносмилателната ни система и помага при чревни разстройства.
Не на последно място динята забавя процеса на стареене. Това действие е благодарение на съдържащите се в нея фолиева киселина, калий, магнезий и антиоксиданти.