Политолози: Яне Янев и Марешки са джуджета на една Снежанка

Архив Пловдив

03-09-2012, 14:04

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Политическото пространство било разделено на А отбор и клакьори, като в А отбора щели да се борят ГЕРБ и БСП. Появата на нов играч не е непременно само план на политически или криминални групировки, единодушни бяха анализаторите

Незабавни промени в Закона за политическите партии, които да разделят клонираните политически партии от реалните субекти, препоръчаха политолозите Румяна Коларова и Антоанета Цонева в студиото на бТВ.

 Веселин Марешки и Яне Янев са джуджетата на Снежанка, но най-важната роля е на Снежанка. Въпросът е дали има една или две снежанки, мистериозно загатна политоложката Румяна Коларова. За да излезеш на политическата сцена означава, че зад тях има ресурси, които ги правят зависими.

Сблъсъкът с БСП е изключително вреден за ГЕРБ, тъй като налива доверие в основната опозиция. Ще се потвърди двублоковия политически модел, убедена е Коларова.

Ако ГЕРБ се срине до 15 и под 15%, няма да спечели изборите, ако остане на 20%, ще успее, каза още политоложката. Всяка нова партия ще повтаря, че ще бъде трета.

През 2013 са парламентарните избори, през 2014 има избори за Европарламент, през 2015 - местни, през 2016 - отново президентски. Това е уникален сезон, ще има непрекъсната проверка на подкрепата за поитическите партии, каза Цонева. Това не е уникално, а естествено състояние на българската демокрация, контрира Коларова.

Доминиращата тема в началото на сезона не е политическа, но ще има сериозни политически последици и това е изборът на главен прокурор, обяви Коларова. Промените там няма да бъдат видими и материални. Ще се премери и политическият разрез на ГЕРБ като сила, добави тя.

Основното събитие през новия политически сезон ще бъде изборът на нов ВСС и нов главен прокурор. Това е фигура, която е изключително важна за управлението на страната, заяви Румяна Коларова. Последиците за България ще бъдат изключително важни, каза още тя.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на обществената среда изслушването на кандидатите е изключително важно. Срещу 12-те престъпни дейности, посочени в доклада на ЕК за България и генериращи огромни приходи трябва да се изправи някой с гръбнак, който трябва да се поведе битката с тях. В доклада се поставя под въпрос разделението на властите. Затова е изключително важно дали ще има състезание с един кон или реално състезание, каза Цонева. Според Коларова обаче защитата на независимостта на съдебната власт гарантира безконтролните магистрати. Затова е важно дали от парламентарната квота ще влязат същите членове, участвали и до момента, посочи политоложката.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен