Родните учители намаляват, средната им възраст стигнала 50 години

Новините

02-09-2012, 08:28

Снимка:

АРХИВ

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Усеща се недостиг на кадри по предмети като физика, химия и биология

Учителите намаляват, а средната им възраст е стигнала 50 години.

Вече се усеща недостиг на кадри по предмети като физика, химия и биология, алармираха от Синдиката на българските учители пред БТВ.

Учителката по физическо възпитание от София Елица Петрунова намира професията за хубава, но не и за привлекателна. "С децата работи по-лесно, отколкото с родителите им, а заплатата от 430 лева не стига. Това, което се говори, че средната работна заплата е около 650 лева в училищата е пълна лъжа", казва тя.

По данни на националната статистика през последните 10 години броят на преподавателите непрекъснато намалява. Расте, обаче, средната възраст.

Професията "учител" в България в момента е силно феминизирана. Една от причините затова е, че заплатите са твърде ниски, за да удовлетворяват мъжете. Затова от Синдиката на българските учители настояват за спешно увеличение на заплатите.

В образователното министерство нямат притеснения за броя на учителите, тъй като намаляват и децата в клас. Вярват, че новият закон за училищното образование е предвидил механизми за привличане на млади учители.

"Министерството на образованието подкрепя политиката за повишаване на заплатите, по принцип. Но трябва да имаме предвид, че секторът "образование" не се развива в страни от другите сектори," посочи Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката.

Вина за отлива на млади хора от професията, от образователното министерство намират и в университетите, които не са променяли учебните си програми от няколко десетилетия.