Селският казан за ракия по стандарт

Новините

01-09-2012, 08:05

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

Правят ги от поцинкована ламарина, продуктът им е опасен за здравето

Да бъде въведен национален стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол.

В него трябва да бъдат включени специални изисквания за материалите, от които могат да се изработват казаните, предлагат от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, пише "Монитор". В почти всеки двор има нещо, в което се вари акцизен продукт, а няма стандарт за съдовете. Ако се въведе стандарт, ще може да се гарантира чистотата на продукта и това, че е годен за консумация. Освен това ще се повиши контролът върху обемите, които могат да се преработват.

В повечето държави от Европейския съюз е въведен стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В Австрия, където има над 27 хиляди домашни производители, всеки казан минавал през служба, която е подобна на нашия Институт за стандартизация. „У нас всеки набеден селски майстор може да ви направи казан от каквато и да било тенекия”. Заради по-ниските цени много хора си набавят съдове за изваряване на ракия от ромите. Обикновено те искат за целта около 300-400 лв. В тези случаи обаче има риск купувачът да бъде излъган и вместо казан от мед той може да получи съд от поцинкована ламарина или друг евтин метал. Хората, които не искат да рискуват, могат да си поръчат казана при истински майстор. Това обаче излиза значително по-солено. Цената обикновено зависи от обема на казана. Например по-малки съдове с вместимост около 40 литра излизат средно около 440 лв. Казан с обем от 180 литра обаче струва 1600 лв.

Винпромите ще подават по електронен път данни за количеството и градусите на произведения от тях алкохол към информационната система на Агенция „Митници”. Това предвиждат промени в наредбата за изискванията и контрола върху средствата за измерване на акцизни стоки, публикувани на сайта на Министерство на финансите.В новия текст е записано, че производителите трябва да изпълнят изискването до 31 март догодина.