59% от българите без нито лев за черни дни

Новините

29-08-2012, 08:36

Снимка:

Архив

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

84% у нас планират предварително бюджета и 74 на сто се придържат към него

59% от българите нямат спестен нито лев за спешни нужди.

За сравнение в Европа без такъв фонд са 43 на сто, показва проучване на ING. Ние обаче сме по-стриктни при разходите за почивката. 84% у нас планират предварително бюджета и 74 на сто се придържат към него. В Европа ясен финансов разчет си правят 71 на сто от хората, като само 52% от тях го спазват, пише "24 часа"

Вечерта преди заминаването опаковат багажа си 73 на сто от българите и 68% от европейците. 89 на сто от тях купуват необходимите принадлежности предварително, докато у нас това правят 80 на сто. Има разлики и при вземането на решение по финансови въпроси. 60% от българите размишляват, а 40% действат веднага, докато в Европа са съответно 72 на 28 на сто. Повечето нашенци се съветват със семейството, преди да инвестират. (Виж графиката.)
От ING представиха онлайн приложения за анализ на финансовите нужди - FQ тест и електронен личен финансов профил. Целта им е да подпомагат потребителите в планирането на личните финанси.

Тестът може да се направи по интернет чрез отговори на няколко въпроса и обособява четири типа финансови профила. Филантропът взема решенията за инвестиции интуитивно, но не поема много рискове. Не поставя планирането на финансовото бъдеще сред приоритетите си. Това не е сред силните страни и на бохема. Той живее за мига и харчи предимно за забавление, но е склонен да поема и известен риск. Практикът взема разумни решения и се доверява на фактите. Планира добре бъдещето си и държи финансите си под контрол. Стратегът има отлични финансови знания, слуша разума си и е склонен на премерен риск.

Личният финансов профил се прави от специалист и дава задълбочен анализ на финансовите нужди на хората. Оценява и какви средства трябва да се заделят, за да се постигнат.