Днес в София, във Варна – утре

Новините

28-08-2012, 09:45

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЗЛАТКО ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Синьозелената стресираща наредба за паркиране в столицата

Управляващите от ГЕРБ май им омръзна от протестиращи.

Доскоро сякаш се вслушваха (храни, горива, шистов газ, Морската градина във Варна и...), но вече не.

След седмици заплахи и вяли протести за новата Наредба за платеното паркиране в столицата, мнозинството общинари не се вслушаха в призивите и на опозиция, и на общество и реши: Синята и Зелената зона остават.

Какво ще рече това:

2 вместо левче на час в „синя зона“ и лев за „зелена“-та, то комай огромна част от София вече позеленя.

СМС-ите и за двете ще се пращат на различни номера. 1302 остава за Синята зона, за Зелената зона съобщението ще се праща на 1303.

Нотариален акт, квитанция за ток или парно и винетка от 15 и 10 лева месечно ще са нужни човек, за да си паркира колата пред блока, ако той попада в Синята или Зелената зона. Има и годишни винетки – 150 лева за Синя и 100 лева за Зелена. Това обаче важи само за първи автомобил. За втори в домакинството цените са тройни – съответно 45 и 30 лева месечно и 450 и 300 лева годишно.

Интересен е въпросът какво става, ако живееш в бащината си къща, а колата се води на твое име. За улеснение на гражданите, общинарите са го измислили – вади се удостоверение за наследници. Ако къщата е на жената или пък на нейно име е регистриран втори автомобил, се иска копие от удостоверение за Граждански брак.

Уникален е и казусът с документите, които наемател трябва да си купи винетка. Освен договорът си с хазаина, той трябва да представи и документ, съдържащ партида или уникален клиентски номер на името на наемателя, по която той заплаща услуги (вода, ток, парно) на адреса на наетия имот. Дали обаче ще има осигурени паркоместа, никой не се наема да каже или пък обещае. Важното е пари да се събират, че бъджетите на столицата и държавата са изтърбушени.

С две думи: пълна обърквация! Но пък общината се хвали, че трафикът ще намелее и София наистина ще позеленее, но не от яд, а от еко

И така: днес в София, във Варна – утре, да се готвят... Честито!