Плажовете без стопани - от догодина със спасители

Мисия Варна

27-08-2012, 16:06

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

За да се обезпечат финансовото спасителните постове ще има преразпределение на парите от концесионните такси

От следващия летен сезон плажовете, които остават без стопани също ще бъдат със спасители.

Това предвижда промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която ще бъде внесена до дни.

"Промяната има за цел да се намалят жертвите по родните плажове. Статистиката показва, че най-много удавени има на неохраняемите пясъчни ивици", обясни варненският депутат от ГЕРБ и вносител на предложението Димитър Атанасов. По негова инициатива, днес се събраха областните управители на Варна, Бургас и Добрич. С влизането в сила на законовите промени именно губернаторите ще трябва да обезпечават охраната на плажовете без стопани.

"Пясъчните ивици, които се отдават на концесия или под наем имат спасителни постове и медицинско обслужване, защото това е залегнало в задълженията на концесионерите и наемателите. Не така обаче стоят нещата с плажовете, които МРРБ или Областна управа не успява да отдаде. Те остават без охрана и там има най-много инциденти", обясни Атанасов.

За да може финансовото да се обезпечат спасителните постове от областните управи ще има преразпределение на парите от концесионните такси и наемите.

Към момента от концесионните такси 50% влизат в държавния бюджет, а останалите 50 на сто в общинския. С новата законова рамка 50 % на общината ще се поделят с Областна управа. В общинският бюджет ще влизат 30 %, в Областна администрация - 20 на сто, процентът за републиканския бюджет ще си остане същия.

В бюджета на община Варна влизат 1,5 млн. лв. от концесионни такси за плажове. От тях 600 000 лв. ще се дават на Областна, които ще се харчат целево - само за спасителни постове и медицинско обслужване по неохраняемите пясъчни ивици.

15 са останалите плажове без стопанин във Варненско тази година. 32 пък са в област Добрич. "Идеята на законовата промяна е да се спасят човешки животи. Нямаме възможност да обезпечим цялото крайбрежие, което е хиляди километри, но на местата където има струпване на хора, макар и плажовете да не се стопанисват трябва да има постове", коментира Димитър Атанасов. Комисия със служители на МРРБ и Областна управа ще преценяват къде е най - подходящо да се поставят спасителните постове и медицински екипи. Около 2500 лв. струва издръжката на един пост месечно с двама спасители на смени. Спасители на безстопанствените плажове се предвижда да има от 15 юни до 10 септември.

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие е между първо и второ четене и промените ще бъдат внесени до 3 септември, посочи още Атанасов. Той уточни, че те вече са обсъдени с шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, които са дали "зелена светлина". Имало е атаки от "червени" депутати. След уточнението, че в закона ще залегне парите да се дават само за целево харчене за спасители обаче мнението на опозицията се променило и тя също ще подкрепи промените в закона.