Шабла под порой от обещания

Мисия Варна

27-08-2012, 06:19

Снимка:

МЗХ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

В Шабла ще бъдат инвестирани част от предвидените за Пристанище Варна 5-6 млн. лв. 

Десант от министри и дъжд от обещания се изсипаха в неделя в общината-еталон Шабла, пише в. "Труд".

Кмет в Шабла е Райна Бърдарева от БСП. Градът ще има свое пристанище, след като фирмата "Нефт и газ" върне безвъзмездно на държавата естакадата до фара в града. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като лично убедил собствениците на дружеството. Видът на новото пристанище - рибарско или търговско, ще бъде уточнен допълнително, а в него ще бъдат инвестирани част от предвидените за Пристанище Варна 5-6 млн. лв., добави транспортният министър Ивайло Московски. 

Премиерът успя да пререже три ленти в града. Първата беше на голяма видеостена върху местното читалище, на която ще се излъчват културни и образователни програми. След това бе открит обновеният парк на Шабла, а накрая и спортна площадка. 

Финансово стабилните и дисциплинираните в управлението на парите си общини ще имат пълната подкрепа на кабинета, заяви премиерът. Той похвали Шабла, която преди дни бе обявена от вицепремиера Дянков за национален отличник във финансово отношение.

"След като човек знае да харчи толкова, колкото има и да решава проблемите със средствата от еврофондовете и държавното съфинансиране, ще има моята подкрепа", заяви Борисов. Според премиера градът трябва да стане туристическа и археологическа атракция. За целта Шабленската тузла с лечебната кал ще бъде върната на общината от здравното министерство. Държавата ще отпусне и 400 000 лв. за ремонт на читалището, продължи с обещенията към червената община Борисов. Той се надява в морето край града да започне да се добива газ, който да реши проблемите на страната години напред.

Премиерът не подмина и темата с арестуваните моряци в Испания. "Роднините няма защо да ми се сърдят. Всеки, който съдейства на правосъдието, ще бъде с по-лека присъда или освободен, зависи. Оттук нататък какво да кажем - кораб с три тона кокаин, колко пъти да обяснявам". 

Борисов продължи да коментира и т. нар. СПИН скандал в БСП. "Два дни съм при червени кметове. Въпреки че и двамата са от БСП, те са от здрави краища. Те проблемите са само в ръководството на партията", заяви премиерът.