Японците са мечта за всеки хотелиер

Туризъм

27-08-2012, 06:13

Снимка:

Ройтерс

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Оставят по 219 евро за атракции и сувенири от България

Японските туристи са мечта за всеки хотелиер и собственик на магазинче, съобщава в днешния си брой в. "Стандарт". 

Туристите от Страната на изгряващото слънце харчат най-много, когато стъпят на територията на България, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Те предпочитат да отседнат в скъпи хотели, търсят качествени екскурзоводи, купуват най-скъпите сувенири и изделия на приложното изкуство.

За съжаление гостите от Япония не остават дълго у нас и преминават през страната ни само за ден-два. Те обаче оставят средно по 219 евро за единствения си ден по родните туристически атракции, пресметна Драганов. Като в тази сума влизат нощувки, храна и допълнителни харчове. На второ място сред платежоспособните туристи се нареждат гостите от Китай, Корея и Тайван. Те често дори пътуват със собствени готвачи и харчат средно по 190-200 евро на ден.

В класацията на склонните да оставят много пари у нас за малко време се нареждат и туристите от Латинска Америка. Те пътуват сравнително рядко, някои дори веднъж в живота си и затова са склонни да залагат на лукса. Оставят средно по 140 евро на ден. Руснаците, за които сме свикнали да мислим като за най-платежоспособните гости по родните земи, далеч не се оказват такива.

Малцината богаташи от Русия, които почиват в България, наистина харчат по около 200 евро на ден. Масово обаче сънародниците им оставят у нас по 55-65 евро на ден, колкото и германци и скандинавци. На морето има българи от всички нива на класацията за платежоспособност, категоричен е Драганов.