Испания иска да съди моряците ни

Новините

24-08-2012, 08:26

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Ако мълчат, ще си навредят, казва министър  Цветанов

Задържаните 21 български моряци и техният капитан трябва да бъдат съдени

в Испания. Това бе категоричната позиция на испанския вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас след среща с колегата му Цветан Цветанов в Мадрид. От своя страна българският МВР шеф заяви, че независимо къде ще е процесът, той трябва да е справедлив, но виновните да понесат своето наказание, дори да е най-тежкото.
"На първо място в момента самият екипаж трябва да помогне на себе си, като съдейства на разследването, преди да очаква помощ от когото и да било", заяви Цветанов. Той подчерта, че определени лица в България, набирали екипажа, вече са известни, както и техните контакти в Европа.
Двамата министри са се договорили след 15 дни в България да дойдат представители на испанските спецслужби, които съвместно с нашата полиция да проведат операции. Уточнение дали тези операции ще са свързани с наркотрафика или други престъпни дейности не бе дадено. "От това, което се договорихме, организираната престъпност ще остане неприятно изненадана", загатна Цветанов. Колегата му Диас посочи, че при разпитите моряците още конкретно не отговарят кой, колко и какво е знаел. Той намекна обаче, че се предполага, че след като всички 20 дни са били на кораба, значи би трябвало да знаят какво се превозва в трюма. Преди ден, след срещата си с премиера Бойко Борисов, близките на моряците настояха държавата да осигури тяхното прехвърляне и съдебен процес в България. Те се мотивираха с факта, че са задържани на 40 морски мили извън териториалните води на Испания.