138 земеделски производители сбъркали декларациите пред НАП

Мисия Варна

23-08-2012, 14:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Става въпрос за двойно подадени декларации, сгрешен код на вид плащане и технически грешки 

138 земеделски производители от Варна са информирани по телефона от НАП, че имат допуснати технически грешки

при декларирането и постъпването на плащанията по данъчно-осигурителните сметки. Най-често става въпрос за двойно подадени декларации, сгрешен код на вид плащане и др. технически грешки.

Анализът, който варненските данъчни извършват, има за цел тези грешки да бъдат отстранени своевременно, за да нямат земеделците проблеми при издаването на удостоверения за липса на задължения при получаването на субсидии, банкови кредити и др. 

НАП Варна припомня, че физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2013 г.

В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2013 срокът за подаване на декларацията е 31 декември тази година.
Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ. Образец на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция и в офисите за обслужване на НАП Варна. Декларацията се подава лично от земеделския производител, съответно тютюнопроизводител, или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП Варна по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.