Русия готви туристи за Космоса

Новините

23-08-2012, 06:31

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Към Международната космическа станция ще полети британската певица Сара Брайтман

Русия ще възобнови програмата си за изпращане на туристи в Космоса, съобщи "Стандарт", позовавайки се на Нюз.ру.

След три години с кораба "Союз" към Международната космическа станция по всяка вероятност ще полети британската певица Сара Брайтман, разкри пред Интерфакс осведомен източник, пожелал анонимност.

"След месец ще бъде официално обявено името на космическия турист, който ще се отправи към Международната космическа станция през 2015", каза събеседникът на агенцията. По думите му бившата съпруга на композитора Андрю Лойд Уебър, певицата Сара Брайтман, е изразила желание да полети в Космоса, поради което преди месец е била в Русия. 52-годишната зевзда е получила разрешение от медицинска комисия за тренировка в Центъра за подготовка на космонавти. Сара изпълнява някои от своите песни на руски, така че езикът за нея не е новост и подготовката за необичайната екскурзия едва ли ще я затрудни, добавят запознати. Ако всичко върви по план, световно известното сопрано ще стане осмият космически турист в историята.

"Роскосмос" и компанията "Спейс адвенчър" започнаха своето сътрудничество по програмата за изпращане на туристи на Международната космическа станция през  2001 г. За рожден ден на космическата индустрия за пътешествия  се смята 28 април 2001 г., когато първият турист, американецът Денис Тито, излетя за Международната космическа станция.

Полетът на Тито продължи 7 дни, 22 часа и 4 минути, за което бизнесменът плати 20 млн. долара. Вторият турист беше бизнесменът от Южна Африка Марк Шатълуърт, който летя между 25 април и 5 май 2002 г. Третият непрофесионалист в космоса бе американецът Грегъри Олсен, пътувал три години по-късно. Първата космическа туристка е американката от ирански произход Ануше Ансари, чието пътешествие се състоя през есента на 2006 г. Американският милиардер Чарз Симони е петият космически пътешественик и първият, летят два пъти - през 2007 г. и през 2009 г. Шестият турист, видял Земята от орбита през 2008 г.,  е авторът на компютърни игри Ричард Гариот, чийто  баща впрочем, е бил професионален астронавт.
Последен в почетния списък засега е основателят и шеф на Цирк дьо Солей, канадецът Ги Лалиберте, пътувал в космоса през октомври 2009 г. Милиардерът отказа да обяви каква сума е дал за космическата си авантюра.

Цената на билета до МКС е 30 млн. долара, но астрономическата сума не стряска богатите романтици, добавя Нюз.ру. Някои от тях дори са склонни да дадат повече пари за допълнителни услуги. Миналата година "Роскосмос" съобщи, че щедър клиент е изразил желание да обиколи Луната на космическия кораб "Союз", като е дал да се разбере, че парите не са никакъв проблем за него.