Ченге под прикритие издало кораба с кокаина

Новините

22-08-2012, 09:24

Снимка:

La Vos de Galicia

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Антимафиотът подал сигнал до испанските власти

Антимафиот под прикритие от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е издал цялата престъпна схема около кораба ”Св. Николай”,

на който бяха намерени 3 т висококачествен кокаин на 50 мили от испанския бряг. Служителят е наблюдавал няколко плавателни съда и е разбрал точно на кой се пренася дрогата. После е подал сигнал до испанските власти и ”Св. Николай” и екипажът му били задържани. Това стана ясно в понеделник вечерта в Специализирания наказателен съд, където беше гледана мярката за неотклонение на задържаните за наркотика ­ бизнесмена Дойчин Дойчев и Руслан Колев.

Антимафиотът, който е анонимен свидетел номер 1, е описал подробно схемата
около наемането на кораба, подбора на екипаж, маршрута и крайната цел на плаването, уточни прокурор Андрей Андреев. В 21,30 ч обаче магистратите прецениха, че доказателствата срещу собственика на ”Св. Николай” Дойчин Дойчев и сочения за организатор на трафика Руслан Колев не са достатъчно. Късно вечерта и двамата бяха пуснати от ареста без мярка за неотклонение. Според магистратите няма данни двамата да се познават помежду си, както и с капитана на ”Св. Николай” Иван Станчев.

Фирмата на Дойчев пък отговаряла единствено за безопасното корабоплаване и той нямал власт върху екипажа и товарите. Бизнесменът Дойчев е шеф на фирмата оператор на кораба, който всъщност е собственост на друга фирма, регистрирана в Лондон, подчерта съдът. Дойчев и Колев трябваше веднага да бъдат освободени от ареста. Решението за пускането им обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния спецсъд на 24 август. Прокурор Андрей Андреев ще атакува решението и загатна, че има и други замесени в схемата и тепърва ще се събират още доказателства.
Докато се гледаше мярката, в залата дойде и бременната приятелка на Колев Мариана Маринова. Самият той поиска да бъде освободен от ареста и заради нея, тъй като тя е бременна в осмия месец. „Най-много искам да съм до жената, от която чакам дете”, бяха последните му думи пред магистратите. Самата Маринова, която е Мисис България 2007, дойде с тъмни очила ”Долче и Габана” и докато се гледаше делото, държеше ръката на майката на Колев. Синът на Дойчин Дойчев също дойде, за да подкрепи баща си.

Междувременно задържаните 21 български моряци на борда на ”Св. Николай” са били прехвърлени в затвора в южния град Кадис, където са дали показания пред съдия-следовател. Предстои цялата документация по разследването да бъде предоставена на институцията, наречена Аудиенсия насионал, с функциите на върховен съд.
Премиерът на среща с близките на моряците днес
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с близките на задържаните български моряци. Това ще стане след заседанието на Министерския съвет.

Междувременно от Министерството на външните работи съобщиха, че посолството ни в Мадрид е в постоянен контакт с испанските власти във връзка с арестуваните на 13 август нашенци. Задържаните 21 членове на екипажа на ”Св. Николай” са преминали задължителни медицински прегледи при преместването им от следствения арест в затвора и се намират в добро здравословно състояние. Назначени са им трима служебни адвокати – по един на всеки 7 души, осигурен е и превод. Затворническата управа на Кадис е разрешила на тези, които желаят, да се обадят по телефона на своите близки в България. Българските дипломати ще опитат да осигурят на моряците свиждане с техни роднини, както и с българския консул.