За кого бие камбаната, г-н легнал полицай?

Без цензура

21-08-2012, 14:32

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Да се избягват катастрофите по този начин е все едно на непослушно дете да му отрежете ръцете до раменете и да го оставите да вирее

Варна. Сутринта. Сгушил съм се между два джипа и едва пъпля по околовръстния път.

Някъде до обръщалото на 13-ската ми идва фаталната мисъл, че съм попаднал на погребение. Интересно. Защото колите и в моята, и в противоположната посока се тътрят опечалени. Шофьор пуши нервно, жена си оправя грима на едното око, трети е по петите на Джеймс Хетфийлд из радиочестотите. А на мен ми е тъжно, защото наистина черни мисли засенчват утрото. И всичко това заради едни легнали полицаи.
   
Безсилие – това е първата дума, която ми идва като обобщение. Не става въпрос за мен, а за онзи траурен ум, който е решил да намали инцидентите във Варна. Вярно, проблемът сега не лежи върху пешеходците, а някъде между нервната система и изтънялото търпение на водачите на МПС. Да се избягват катастрофите по този начин е все едно на непослушно дете да му отрежете ръцете до раменете и да го оставите да вирее. А аз наистина мога да си шофирам колата без ръце, докато чакам трафика да се оттече от околовръстния. А и не само. Автомобилът ми се движи  със скорост, която може да бъде надбягана от хлапе с пробити кецове. В същото време бълвам от ауспуха несметни количества „приятни” за околната среда елементи, а от порите ми излиза напрежение във формата на треперене. Да, ние водачите пазим пешеходците, които наистина са принудени понякога да използват комитски хватки за пресичане на кръстовищата... Но я погледнете траурната церемония – от пътя за Виница до разклона за Вятърна мелница. Едните коли отиват, а другите наистина сякаш се връщат от погребение на партиен функционер.  
 
Откакто започна инсталацията на легналите полицаи във Варна, дискът в колата отказа да работи. Прескача при всяко друсване на предните и на задните колела. Наред е мозъкът ми, който е чувствителен към градския релеф. Движа се на първа и мечтая за автоматична скоростна кутия. Или по-скоро автоматично умът ми да превключи на друга вълна. За да не ми минават фатални мисли през главата.  
 
Някъде бях чел, че инсталирането на зелена вълна по булевардите е скъпо начинание. В същото време тази зелена вълна я има на няколко места във Варна, където си шофираш като бял човек. До намесата на легналите полицаи. Сега зелената вълна изсъхна и едни пари отидоха на вятъра. Други се инвестират – къде с добри намерения, къде без концепция. Защото много по-евтино щеше да излезе, ако на шофьорите им бъде отнета втора, трета, четвърта и т.н. скорости, за да не вдигат те повече от 20-30 км/ч. Ще карат само на първа във Варна. Разбира се, на изходите на

града те ще си получават скоростите срещу лична карта и подпис и едва тогава ще имат възможност да пришпорват автомобилите си по аутобаните и останалите пътни настилки.  

Шегата настрана, но тези дни си мисля как вече съм с погребани надежди да стигна навреме на работа. Освен всичко останало имам чувството и че всичко наоколо е замряло. Досущ като кръвни телца в затлачени с лош холестерол артерии. Бум! И на някой, дай Боже, му изгърмява радиатора.

Иначе внимателното шофиране с цел избягване на инциденти с пешеходци и други коли е въпрос на лична концепция. Останалото са санкции, стриктен контрол и добро око над инфраструктурата... Сложно ли се изказах?

Легналите полицаи са като сводници за джигитите. След контакт с тях те скачат върху педала на газта с дива страст и необуздана възбуда, която може само да тресне вратата пред нормалното физическо съществуване на някой пешеходец. Ако пък не се случи това, пружината на тяхното моторно самозадоволяване трябва така или иначе да бъде изпъната на някой булевард или в кротка уличка за игра на деца.  

Виждам и друг сценарий. Лоши хора, които в останалото време са добри родители и съвестни данъкоплатци, отвинтват нощем легналите полицаи и ги пенсионират. Колкото до така наречените пъпки – след кратка консултация с козметик, те могат да бъдат внимателно изстискани от пътното платно. И за да не ме обвинят в подстрекателство, ще кажа, че рано или късно тежките камиони ще принудят легналите полицаи да напуснат работните си места.  

До тогава варненци ще си задават все един въпрос: За кого бие камбаната?