Може ли Марешки да прегради булеварда пред пощата?

Мисия Варна

21-08-2012, 13:30

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Протестиращите срещу строителите на блок 108 са категорични, че никой няма право да прегражда и затваря улици, които са публична общинска собственост 

Протест срещу строителите на блок 108, които завзели две улици и отрязали достъпа на живущите в района, спретнаха днес засегнатите.

Въпросният блок се намира на бул. „Владислав“ до Макдрайв. Сградата стоеше изоставена години наред на фаза груб строеж. Неотдавна строителството бе подновено, като изпълнител е „Варна фарма холдинг“ на Веселин Марешки.

Строителите обаче разпънали предпазна ограда върху кръстовището между ул. „Даме Груев“ и друга пресечка, успоредна на „Владислав“.

"Просто една сутрин всичко беше блокирано. Оградните платна реално вкарват в границите на строителната площадка части от две улици, включително кръстовището между тях, които са публична общинска собственост. Това е абсолютно незаконно", коментира адвокат Живко Калев. Дълги години той беше юрист на общинския съвет в града. Сега е един от потърпевшите от строежа, тъй като офисът му е в съседната сграда.

Досега той не е успял да се свърже с Марешки по този проблем, нито да получи смислен отговор от общината, как така са преградени две улици. Потърпевшите с ирония коментираха, че най-близкият им контакт с фармацевтичния бос е... огромният му билборд, който виси на Централна поща от изборите насам. Хората са недоволни, защото са блокирани единствените улици, по които могат да стигнат до домовете си с автомобил. Сега обикаляли цялото каре и паркирали, където намерят пред другите блокове и къщи.

Какво ще стане, ако Марешки реши да надстроява или ремонтира сградата на Централна поща, която си е негова. Дали ще му разрешат да прегради със строителни платна бул. „Владислав“, че и кръстовището и улицата пред пощата, риторично попитаха потърпевши. Според тях сравнението е удачно, тъй като и в двата случая става въпрос за улици, които са публична общинска собственост.

Хората са подавали жалби до районното кметство, голямата община, строителния контрол, но полза никаква. Един от малкото отговори гласял, че оградните платна са разположени така, от гледна точка на безопасността. Според Калев това няма как да е вярно, тъй като от другата страна преградите са само на метър-два от строежа. Потърпевшите предполагат, че със заграбването на част от двете улици, строителите просто са си разширили работната площадка за удобство.

Освен това, хората твърдят, че и самият строеж на блока е незаконен. Те са подали жалба и срещу това. Според тях, той първо е построен върху улица и второ – ще е много по-висок от разрешените в този район до 6 етажа.