Топ 10: Код Зелено в храните

Архив Варна

21-08-2012, 11:50

Снимка:

mamita-bg.com

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Фибри и желязо за здраво тяло и красота

Храните също имат различни кодове според това какъв цвят са.

Известни с високо съдържание на желязо и фибри са тези от код Зелено. Те подсилват имунитета ни, грижат се за добрия вид на кожата и изграждат щит срещу вредните въздействие на околната среда и забързания начин на живот, който водим днес.

Зелени Ябълки

"Една ябълка на ден държи болестите далеч от мен"– стара, но изключително мъдра пословица. Ябълките помагат за понижаването на холестерола, предпазват от много видове рак, борят се с болестта на Алцхаймер, астма и диабет. Ябълките са особено богати на антиоксиданти и съдържат много витамин С и фибри.

Спанак

Спанакът е много богат на антиоксиданти и витамините А, С и К, както и на калий и фолиева киселина. Той е една от най-здравословните храни, които можем да консумираме всеки ден. Една порция спанак съдържа близо 7 калории, 1 грам въглехидратии 0 грама мазнини количество калории.

Броколи

Броколите са като куфарче с полезни вещества:  витамин С, калций и фолиева киселина, както и с мощни антиоксиданти. Броколите стимулират тялото да изработва естествени субстанции, борещи се с различни видове ракови заболявания. Te са богати и на разтворими фибри и притежават малко калории. Чудният зеленчук има и свойството да понижаването високото кръвно налягане.

 Лапад

Идеално помощно средство при лечение на анемия благодарение на високото съдържание на желязо.Използва се още и като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Лападът подобрява храносмилането и повишава апетита. Използва се и при хора с високо кръвно налягане, тъй като има свойството да го понижава.

 Авокадо

Авокадото нормализира кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания. Действа като щит срещу язва, гастрит, анемия и захарен диабет. Освен това укрепва имунната система и стабилизира нервната.

Авокадото не може да се похвали с малко калории в състава си, но за сметка на това е с нисък гликемичен индекс. Благодарение на съдържащите се в него белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини авокадото е страхотен заместител на месата и млечните продукти в менюто ни. То ускорява метаболизма и подобрява храносмилането.

Китайско зеле

Спомага при висока температура, възпаления, инфекции, болки в гърлото, язви, очни инфекции. Улеснява храносмилането и уринирането. Китайскотото зеле активизира мозъчната дейност. При редовна консумация се намалява риска от ракови заболявания. Китайското зеле е известно и със своята нискокалоричност -13 ккал в 100 г.


Тиквички

Тиквичките се отличават с високо съдържание на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2, както и сравнително високо съдържание на органични киселини. Всичко това само в 21 калории на 100г.

Тези зеленчуци са идеални за профилактика на състояния като атеросклероза, болести на стомаха, затлъстяване и анемия. Фибри действат пречистващо на организма и го освобождават от натрупаните токсини.


Краставици

Пресните краставици спомагат за отделянето на излишната вода от организма.
Консумацията на краставици подпомага храносмилането и съдейства за  усвояването на мазнините и белтъчините. Подходящи са и за хора с гастрит, подагра, хроничен запек. Пресните краставици са пръв приятел и в диети- малко калории ( 10 до 12 на 100 г) , диуретично действие, снабдяване на организма с вода. За вашата кожа краставицата е безценен дар. Краставиците са ненадминати и в грижата за кожата. Прясно изцеден краставичен сок е великолепно средство за почистване на кожата. Той отстранява ефикасно излишъка от себум и едновременно с това освежава тена, свива порите и изглажда ранните бръчици.

Магданоз

Магданозът има много високо съдържание на витамин С. Съдържа и фолиева киселина, която насърчава съдовите процеси в организма. Фолиевата киселина играе роля за правилното делене на клетките и не позволява прекалено бързото клетъчно делене, което води след себе си рак, особено в дебелото черво и шийката на матката. Редовната консумация на магданоз е от полза за понижаване на кръвното налягане и съпътстващите го заболявания. Магданозът подобрява правилното функциониране на бъбреците и подпомага отделянето на натрий и вода чрез тези органи предотвратява задържането на вода и сол в организма, водещо до  свиване на кръвоносните съдове. Да не забравяме, че е и афродизиак и подобрява сексуалното функциониране.

Коприва

В копривата  има голямо количество калций, магнезий, желязо, калий и витамини А и C.  Тя е истинска минерална и витаминозна бомба. Това, че е богата на желязо, я прави подходяща за лечение на анемия и умора. Редовното пиене на чай от коприва облекчава болката в ставите и мускулите. Растението се използва и за проблеми с храносмилането и при подут стомах, сенна хрема и хемороиди. Пиенето на чай от коприва изчиства тялото от токсини, а и намалява апетита.  Копривата може да се прилага и външно. Консумацията на чай от коприва и външното прилагане на отвара от растението върху кожата на главата, придава блясък и плътност на косата. Копривата спомага и за по-хубав тен на лицето и третиране на кожни заболявания.