Празен поглед в празния джоб

Без цензура

20-08-2012, 15:29

Снимка:

vestnikpriatel.com

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Май е време да спрем да мислим за изборите, нали така г-да държавници!

Надути клаксони, празни туби, празни бензиностанции, празни погледи...

Това бе картинката преди повече от година, когато хиляди българи, обединени във Facebook, изпълниха улиците в страната, за да скандират. Скандираха заради скъпите горива, но и скандираха за справедливостта, скандираха за истината, скандираха за себе си, за децата си.

Сега цените на бензина, дизела, газа и метана, отново набраха скрост, а редица експерти прогнозират до месец-два 3 лева за литър бензин. България е малка – няма петрол, съответно няма инструменти, с които да влияе върху цените на основните суровини в света.

Но пък България е държава и би трябвало да има държавници, които да приложат адекватна политика за насърчаване на доходите, които да компенсират веригата "скъп петрол-скъпа храна".

Имат и друг лост, с който Дянков може да се заиграе – намаляване на акциза за горивата или пък смъкването на ДДС-то. Този лост обаче е пречупен по презумпция – финансист №1 няма как да се навие да го стори – трябва да пълни Бюджет 2013.

Третият пазарен лост, конкуренцията, също е химера. През февруари 2011 г. КЗК започна да рови за картелно споразумение между веригите бензиностанции и дали Лукойл е монополист при производството и продажбата на горива у нас. До ден-днешен – нищо.

Е, има и един последен лост – популистки и предизборен – отваряне на държавните нефтени запаси. Но както казах, той е популистки и предизборен. 

Ще има ли скоро пак надути клаксони? Едва ли! А и да стане, след три дни врява, ще станем свидетели на среща: правителството, воглаве с премиера, ще приседне на масата с отбор "бензиностанциики" и ще решат за два-три месеца да сложат цените във фризера. 

Е, това вече го играем с цените на храните, защо да не го порепетираме и с горивата, но е май е време да спрем да мислим за изборите, нали така г-да държавници!