Задържаният за детско порно се укривал у нас от британските власти

Мисия Варна

20-08-2012, 15:25

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

67-годишният Джордж Стейтс избягал от Шотландия, където срещу него вървяло съдебно разследване за порнографски снимки с деца

Няма данни задържаният 67-годишен британец Джордж Уолтър Чарлз Стейтс да е разпространявал материали с детско порно у нас.

Той е арестуван на база Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от британските власти. Последният му адрес е на ул. „Струма“ във Варна. Днес окръжният съд реши Стейтс да остане в ареста до гледане на делото му екстрадиция на Острова.

ЕЗА от британските власти е издадена от шерифския съд в Единбург, Шотландия. Там Стейтс е бил обвинен за притежание на фотографии на деца със сексуално съдържание. Също и че е позволил да бъдат снимани такива порнографски материали. Престъпленията са били извършени от есента на 2005 г. до лятото на 2009-та. Според законите на Острова, за това деяние Стейтс може да отнесе до 10 години лишаване от свобода.

Докато вървяло съдебното разследване, възрастният британец е бил на свобода под парична гаранция. Той обаче нарушил мярката си за неотклонение като избягал от страната. Според полицията Стейтс дълго време се е укривал у нас. При обиска на варненския му адрес са иззети компютър, външен хард диск, 2 флаш-памети, дигитален фотоапарат и документи. Според прокуратурата обаче няма данни британецът да е правил, притежавал или разпространявал детски порнографски снимки у нас.

Днес съдът уважи искането на прокуратурата Стейтс да остане в ареста до гледане на делото за екстрадицията му. Самият той пък декларира доброволно желание да бъде предаден на британското правосъдие. Освен това уточни, че не разполага със средства, в случай, че се наложи да плаща някакви съдебни разходи или му постановят парична гаранция. Единственото, което Стейтс поиска, е да му бъде осигурен разговор с адвокат от британското посолство у нас.