Родителите на първокурсниците да си приготвят по 100 лева за учебници

Мисия Варна

18-08-2012, 16:12

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Все повече преподаватели позволяват на учениците да копират уроците, което е няколко пъти по-евтино

Родителите на учениците в 9 клас и тази година няма да се разминат без големи харчове.

До 100 лева излиза комплекта за учебници втора употреба. Три от тях - история, география и литература обаче са нови, съобщиха търговци на помагала от Синия пазар във Варна.

Средно, новите учебници са по 10-14 лева. Втората употреба вървят на половин цена. Родители на деветокласници коментираха, че миналата година купуването на учебници за 8 клас им е излязло доста по-солено, тъй като тогава почти всички помагала, задължително са били нови. Още не е ясно каква ще е цената и на учебниците по чужди езици, които по традиция са и най-скъпи.

Родителите все още се въздържат от купуването на учебници. Причината е, че нямат списъци от училищата, които определят точно по бумагите на кои издателства ще се учи. Обикновено даскалите ги дават на 15 септември. На сайтовете на някои школа вече са публикували подобни списъци, но практиката показвала, че те нямат много общо с реалността щом тръгне учебната година.

Утехата за родителите е, че повечето преподаватели вече позволяват на учениците, които нямат възможности да си купят учебници, да копират уроците си, което е няколко пъти по-евтино от самия учебник.
Както е известно освен учебниците, родителите трябва да купят и учебни тетрадки по повечето изучавани предмети. Тези тетрадки понякога достигат дори по 3 на предмет.