Министър подкара кораб и хеликоптер през Босфора на 3D

Мисия Варна

18-08-2012, 13:36

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Възраждат Седмицата на морето с безплатни обучителни курсове на борда на "Калиакра" и разходки с комети от Морска гара

Няколко маневри през Босфора, зад руля на товарен кораб, направи днес министърът на транспорта Ивайло Московски.

След това той управлява хеликоптер, който летя над района. Всичко това обаче беше 3D симулация в учебния тренажора на Българския морски квалификационен център. Дали министърът се справи успешно с морските маневри и летенето е спорно, тъй като по едно време се оказа, че хеликоптера е управляван от инструктор в съседната стая.

Посещението на Московски в морския квалификационен център е част от проявите посветени на Седмицата на морето. До идеята за нейното възраждане се е стигнало преди месец, на среща с представоители на морската общественост, организирана от варненския лидер на ГЕРБ Иван Портних. До момента са минали демонстрации по спасяване на море.

Следващата седмица проявите продължават с отворени врати на морския квалификационен център. Ще бъдат направени безплатни демонстрации на учебния тренажор. 80-100 човека пък ще имат възможност да минат безплатен обучителен курс на борда на ветрохода "Калиакра". В рамките на Седмицата на морето ще има и безплатни разходки с комети от Морска гара.

Шефът на БМКЦ кап. Тома Томов се оплака пред министъра, че сградата на морския център не е ремонтирана от построяването й през 80-те години на миналия век. По време на министерската визита стана ясно, че БМКЦ ще се сдобие с нов брегови тренировъчен комплекс в канала.