Марсоходът измери температура над нулата на Червената планета

Новините

18-08-2012, 11:22

Снимка:

NASA

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В четвъртък максималната температура на повърхността на Марс близо до робота е била 2,85 градуса по Целзий

Марсоходът Curiosity (Любопитство) регистрира температури, надвишаващи 0 градуса по Целзий в кратера Гейл на Червената планета.

Съобщението направиха ръководителите на космическата програма. "Мога да ви кажа, че в четвъртък максималната температура на повърхността на Марс близо до робота беше над 0 градуса по Целзий", каза Джон Гроцинджър, участник в мисията от Калифорнийския технологичен институт в Пасадина. Tой уточи, че точната мярка е била "276 Келвин" или 2,85 градуса по Целзий.

"Това е много важен момент за науката, тъй като последната дълговременна метеорологична станция на Марс датира отпреди 30 години, когато "Викинг 1" прекъсна връзката със Земята", добави той. Сега учените учените отново разполагат с метеорологична станция на Марс. 

Четири нови снимки, на които ясно се виждат различните скални слоеве на бежово-жълтите хълмове в подножието на планината Шарп, която предстои марсоходът да изкачи по време на двегодишната си мисия, показаха от NASA.

"Пейзажът около кратера Гейл прилича малко на пустинята Мохаве в Калифорния", коментира Гроцинджър. "Възможно е във всички слоеве на скалите да има хидратирани минерали", допълни той.

Учените смятат, че в района на кратера Гейл в миналото е имало вода и че в по-старите от планината Шарп геологични образувания може да са се запазили следи от предишен живот.

Гроцинджър съобщи, че следващата седмица Curiosity ще опита първите движения на колелата си.