Морето ни най-чисто в Европа, Дунав - най-мръсен

Туризъм

18-08-2012, 08:06

Снимка:

АРХИВ

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

Къпането в реката може да докара тежки инфекции

Водата в българската част на Черно море е най-чистата в Европа за плуване, Дунав обаче е най-мръсен,

съобщава "Монитор". Всички зони за къпане на крайбрежието ни отговаря на международните изисквания, съобщи шефът на Дирекция “Обществено здраве”  в Министерството на здравеопазването д-р Димитър Димитров, позовавайки се на европейско проучване. В картата към него няма нито една червена точка на българска територия, подчерта той.Общо 90 са зоните за къпане в областите Бургас, Варна, Добрич и Разград. През летния сезон контролът в тях е завишен.

Преди началото на всеки сезон Европейската комисия  предоставя доклад за изминалата година. През 2009-2010 г. в общата класация България е била на пето място.По думите на д-р Димитров за последен път мръсотия, създаваща опасности за човешкото здраве, е засичана миналото лято по нашето Черноморие.  През миналата година такива отклонения в качеството на водата бяха установявани в зоните на Южния плаж и на Офицерския плаж във Варна

За разлика от водата по морските ни курорти обаче се оказва, че тази в река Дунав е много замърсена. Къпането в нея създава опасност от инфекции, показва още европейското проучване.