Не излизат сметките за свалянето на ДДС за лекарствата

Мисия Варна

16-08-2012, 11:51

Снимка:

Архив

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

При намаление на ДДС, цените на лекарствата ще бъдат свалени, но после тихомълком ще ги увеличат, убеден е Бойко Борисов

"Адмирирам желанието на здравния министър да се намали ДДС за лекарствата, но сметките в момента не излизат."

Това заяви днес във Варна премиерът Бойко Борисов. Според изчисленията, намалението на ДДС за лекарствата ще струва на бюджета 200 милиона лева. "Първоначално съм убеден, че при намаление на ДДС цените на лекарствата ще бъдат свалени с толкова процента, но после тихомълком и постепенно цената ще започне да се увеличава, защото нямаме механизъм, с който да следим", обясни премиерът.

Според него, така парите отново ще отидат в джобовете на търговците и прекупвачите. Борисов коментира, че ДДС беше намален в туризма и българските граждани трябваше да усетят разлика в услугите. Гражданите не само не го усетиха, но постепенно цените пак ги изравниха и разликата между 9% и 20% отива в джоба на частниците, каза премиерът.

Бойко Борисов съобщи още, че в бюджета за следващата година ще има още 50 милиона лева за НЗОК. Здравният министър Десислава Атанасова уточни, че тези пари ще бъдат за медицински изделия, които касата не заплаща в момента и се закупуват от пациентите.