Бойко: Нямаше как да предупредим моряците да бягат от кораба с кокаина

Мисия Варна

16-08-2012, 11:04

Снимка:

La Vos de Galicia

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Съжалявам, че пак варненски моряци са задържани, коментира премиерът

Варненци са повечето арестувани моряци от задържания край Испания български кораб с кокаин на борда.

Това съобщи днес в морската столица премиерът Бойко Борисов. Сред задържаните има и моряци от Добрич. По непотвърдена информация капитанът на плавателния съд е от Варна.

„Съжалявам, че пак варненски моряци са задържани. По случая се работи отдавна, знаеше се, че ще използват български кораб (б.р. трафикантите), знаеха се много неща. Но нали разбирате, че нямаше как да кажем на моряците – бягайте, спасявайте се, кораба ще бъде хванат с кокаин“, коментира Борисов. От тези му думи може да се направи извод, че българските моряци не са знаели и не са участвали в трафика на дрогата.

Запитан директно дали е имал предвид точно това, премиерът отсече, че по въпроса за виновността ще се произнесат съдебните власти. Следващата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов отива в Испания да се запознае на място с резултатите от операцията.
Акцията по задържането на кораба "Св. Николай" беше проведена вчера от спецчасти на испанската полиция. Плавателният съд е засечен на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Арестувани са общо 31 души. Заловеният кокаин е висококачествен - близо 3 тона опакован в 108 бали, разположени в трюма.

Името на плаватнелния съд е било сменено наскоро от "Бургас 3" на "Св. Николай". Оператор на плавателния съд е „Сийборн трейд“ (собственост на офшорното дружество СИЙБОРН ЕНТЪРПРАИЗИС), с управител Дойчин Дойчев, съобщи Maritime.bg. Той не разполагал с информация за задържането на кораба и бил изгубил връзка с него от няколко дни. Самият кораб пък е собственост на регистрираната в офшорна зона NORD POOL. Съдът плава под български флаг. Дойчев е собственик и управител в дружеството БОРД МАРИН, което стана известно с трагедията с моторния кораб „ВАНЕСА“.