Бойко откри Варна ударно

Мисия Варна

15-08-2012, 13:26

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

За има няма два часа премиерът обиколи града, сряза няколко ленти и си тръгна за да продължи отново утре 

С детска програма беше открит новият корпус на ОДЗ "Христо Ботев" на ул. "Средна гора".

Лентата естествено сряза премиерът Бойко Борисов, а после тръгна на оглед из забавачницата. В нея ще има нови 180 места. Градината е построена чрез публично-частно партньорство и струва 2,8 млн. лв.  

Премирът щедро раздели лентата на новата детска градина между Иван Портних, председателя на Общинския съвет Николай Апостолов и дъщеричката на министър Лиляна Павлова - София. 5-годишната госпожица беше неотлъчно цял ден до премиера, който я държа за ръка, а ако случайно я изпуснеше дори за миг я подканяше с думите: "Айде, чеде, да не те загубя". В това време майката на чаровницата на метри зад тях, най-често раздаваше разпореждания по телефона.

 

Само 20 минути след откриването на забавачницата Борисов вече беше на реконструирания бул. "Ген. Колев". Съоръжението, обновено с 4,5 милиона лева по европроект се експлоатира от варненци от месеци, но официалното му откриване бе насрочено за днес, заради визитата на премиера в Деня на Варна.

Лентичка там обаче не беше срязана. Борисов само разгледа. Граждани пък го обсадиха за да разказват за проблемите си, но по-често за да се снимат с него. 

"Пространството около обновения булевард ще бъде облагородявано по европейски програми, ако общината се включи в кандидатстването за тях", коментира пък строителния министър Лиляна Павлова. 

Сред хората се появи и майката на убитата на пешеходна пътека Лора. На премиерът я представи транспортният министър Ивайло Московски. 

Престоят на бул. "Ген. Колев" продължи само няколко минути. От там премиерът се отправи към следващото откриване. Това на новата спортна зала в Първа езикова гимназия. Там Борисов отново беше посрещнат с пищна програма, а лентата бе срязана от него и кмета Кирил Йорданов. 

Многофункционалната спортна зала е на стойност 1,87 млн. лв. и е предназначена за всякакъв вид колективни спортове. В нея могат да се изнасят и концерти. Тя е свързана с топла връзка с основната сграда на гимназията. 

И това откриване приключи за не повече от 20 минути, а следващата спирка на премиера бе Морска гара. Там хеликоптерите "Пантера" на ВМС, заедно с катер на "Морска администрация" направиха съвместно учение по търсене и спасяване на море. Ситуация, при която двама души са скочили от борда на бедстващ кораб по време на влошаващи се метеорологични условия се разиграха пред погледите на Борисов, транспортния министър Ивайло Московкси, колегата му по отбраната Аню Ангелов и строителната министърка Лиляна Павлова. Морска гара бе последна в програмата на премиера от ударното откриване на обекти във Варна.

Преди рязането на лентата в детската градина, Борисов огледа и новостроящият се храм "Св. Прокопий Варненски", където беше посрещнат и изпратен с биене на камбаните от църквата. На излизане от храма премиерът бе сгащен от местния зевзек Росен Марков, който го посрещна с табела "Бойко стани варненски зет".

Още за рожденния ден на премиера Марков му беше приготвил подарък, но имаше възможност да го поднесе едва днес. Колоритният варненец подари на Борисов каталог със снимки на варненски булки за да избере една от тях за жена. "Стига! Само това ми трябва", каза премиерът и напусна храма. 

Борисов ще продължи с рязането на ленти и утре. Сутринта, заедно със здравната министърка Десислава Атансова ще открие нов скенер в Окръжна болница.