Събарят втория етаж от плажната къща на Марешки (+)

Мисия Варна

15-08-2012, 12:38

Снимка:

©ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Плажът е изключителна държавна собственост и не може да има "частен клуб" там, каза министър Лиляна Павлова

Незаконен се оказа вторият етаж от плажната къща на Веселин Марешки, която е разположена върху пясъка в Кабакум.

Именно той е концесионер на ивицата там. През уикенда популярното бунгало на фармацевтичния бос беше обект на проверка, водена от регионалния министър Лиляна Павлова. По нейно искане, от строителния контрол са изпратили сигнал до кмета на Варна Кирил Йорданов да разпореди премахване на надстроената част (второто ниво) на бунгалото, съобщи Павлова днес във Варна. Министърката е разпоредила да я държат в течение какво ще направи кметът по въпроса.

Официално плажната хасиенда на Марешки се води "частен фитнес клуб". Заради това строителната министърка е сезирала и Комисията за защита на потребителите да извърши проверка за начина на ползване на бунгалото. Причината е, че в концесионния договор на Марешки пише "обществено ползване", а не "частен клуб".

"Нищо, което е на плажа, който е изключителна държавна собственост, не може да бъде частно. Там може да има само обекти за обществено ползване", категорична беше Павлова.

Плажната къща на Марешки представлява цялостна метална конструкция. По документи обектът трябва да е 56 квадрата. Проверката обаче е установила, че реалната разгъната площ е двойно по-голяма - 112 квадрата, заради второто ниво. При проверката на бунгалото инспекторите не са открили представител на концесионера. Плажната къща е била със спуснати кепенци, а на пътеката, водеща към него, имало табела, указваща, че това е частен клуб.

Плажната къща на Марешки е поставена върху метална скара на пясъчната ивица, нетрайно свързана с терена. Не са изпълнявани бетонови основи и конструкции и не представлява строеж по смисъла на закона, се казва още в протокола от проверката.

Кметът Кирил Йорданов научи от медиите, че има такава проверка и разпореждане за събаряне на втория етаж от плажната къща. Той увери, че ще проучи въпроса и предположи, че в документа има срок за доброволно изпълнение. Тоест дата, до която Марешки сам трябва да премахне незаконната част. Ако той не стори това, тогава вече се намесва общината. "Плажът е на държавата, каквото разпореди държавата, това ще се случва там", коментира кратко Йорданов.