Как Дянков ще вземе Дупката от Гергов?

Мисия Варна

13-08-2012, 16:18

Снимка:

frognews.bg

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Или как варненският анти-символ става залог срещу Пловдивския панаир

Как акциите на бизнесмена Георги Гергов в Дупката в центъра на града ще станат притежание на община Варна?

Едва ли това ще сe случи единствено чрез наивния призив на вицепремиера Симеон Дянков към собственика на Пловдивския панаир да прояви патриотизъм и да ги подари. По-точно, наивник ще е всеки, който повярва на това. За да изглежда строг и категоричен, Дянков каза: "Гергов да разбере, че така или иначе никога няма да построи нищо тук. И просто да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така. Или просто да размисли и да го дари като част от общия патриотизъм, който се надявам, че ще обхване варненци".


Как изглежда Дупката в момента: още снимки »

Дянков обяви, че държавата иска да озелени Дупката и да я превърне в археологическа атракция. За целта е заделил 2,5 милиона лева. Едва ли финансов министър ще направи това, ако няма солидни гаранции, че идеята ще бъде реализирана. Дянков не би си позволил да дрънка едно към гьотере, като се има предвид, че до парламентарните избори остава по-малко от година.

Гергов пък винаги е твърдял, че придобиването на акциите от Дупката му е струвало милиони. Първо беше казал 20, после свали на 10-12 млн. От негови изказвания в медиите става ясно, че не би се разделил с дела си за по-малко от 12 млн. Бизнесменът беше цитиран от местен сайт да казва нещо в този дух днес, но после колегите свалиха информацията. Така или иначе официален коментар от страна на мажоритарния собственик на Дупката засега няма.

Как Гергов се сдоби с почти всички акции от Дупката е дълга история. Накратко, той придоби дяловете на община Варна и на "Феста холдинг". Общинските акции първо бяха обезценени чрез вдигане на капитала на дружеството, което се оказа, че общината е "проспала". Или поне в това управниците на града се опитаха да убедят варненци. Отново твърдение за наивници. Е, от 2005-а насам кметът твърди, че общината е загубила акциите си по престъпен начин, но никога не каза в прав текст кой е престъпникът. Според него това е работа на прокуратурата.

В края на 2006 г. Гергов върна акциите на община Варна, като помпозно нарече това "дарение".

И така, човекът веднъж е дарил, защо да не го направи и втори път? Подобни "жестове" обаче си имат цена. Едно от първите неща, които ГЕРБ направи, след като взе властта, бе да се опита да върне на държавата собствеността върху Пловдивския панаир. Това стана по съдебен ред, но на последна инстанция, продължилата 3 години сага, приключи в полза на Гергов. Сега единственият начин държавата да продължи битката е да заведе ново дело, но на друго основание. Примерно за нарушаване на приватизационния закон - Гергов притежава контролния пакет, въпреки че държавният дял в панаира не можеше да падне под 51%.

Както и в случая с Дупката, бизнесменът придобива контрол върху Пловдивския панаир чрез последователни увеличения на капитала. Накрая купува и пакет акции на бивши собственици на терени, които по-рано са ги придобили срещу реституционни права. Всичко това се случва при управлението на тройната коалиция. Както е известно, Гергов е бесепар и медиите му лепнаха прозвището - червения пловдивски олигарх.

Бизнесменът е собственик и на "Пътища Пловдив" АД. Фирмата строи връзката между АМ Тракия и АМ Марица от чирпанското село Оризово до Димитровград. Също така поддържа пътища по договори с Агенция "Пътна инфраструктура" и общини. За да обезпечи и финансира тези дейности, преди два месеца Гергов беше ипотекирал имоти на други свои дружества. Става въпрос за хотелския комплекс "Слънчев ден" и Дупката. ВарнаУтре.бг обаче научи, че ипотеката върху Дупката е била отменена. Тоест, олигархът си е разчистил терена и спокойно може да се направи на патриот.

Така Дянков ще изпълни обещанието си Дупката да стане археологическа атракция. В замяна пък държавата няма да съди повече Гергов за Пловдивския панаир. Нито пък общината ще си търси чрез съда онези 700 000 лева разлика между сумите, които "Търговски дом" АД плаща на общината за поставените бараки, и парите, които събира като наем от търговците.