Слаб английски спъва абитуриентите ни за чужбина

Новините

13-08-2012, 06:04

Снимка:

Архив

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

1700 младоци стягат куфари за Острова, плащат до 10 000 паунда на година

Ниското ниво на владеене на английски език е най-голямата пречка за кандидат-студентите, които искат да учат навън,

пише „Монитор” като цитира шефа на водеща посредническа фирма за следване в чужбина и ръководител на  проекта „Образование без граници” Ирина Христова.„Въпреки че България е на едно от челните места в ранното езиково обучение, през последните години отчитаме все по-голям брой кандидат-студенти, които не успяват дори след повторно явяване да положат изпит по езика на исканото от университета ниво.

Причината според експертите е в това, че родители и ученици имат грешна представа какво означава да знаеш чужд език. Затова пък над 70 на сто от възпитаниците на елитните ни езикови и математически гимназии отиват да учат висше образование в чужбина. Около 1600-1700 българчета се очаква да заминат да учат във Великобритания за новата учебна година. За Холандия мераклиите са 500, за Дания-300.

Таксите за следване в Страната на лалетата са около 1700 евро, като може да се плащат накуп за цялата година или за семестър. В Дания висшето е безплатно, но за сметка на това разходите за живот са доста по-високи. Затова независимо дали младежите са избрали да учат в Дания или във Великобритания, реално разлика в сумата, която трябва да отделят родителите им, няма. След скока на студентските такси на Острова сега те са между 8300 и 10 000 британски лири. Високите суми не плашат обаче нашите младежи, защото те се възползват от изгодните студентски кредити, които се предлагат в страната.