Докладът за "Градски транспорт" - далавери с наеми и хиляди левове загуби

Мисия Варна

12-08-2012, 17:04

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Общинското дружество отдавало под наем без търг или конкурс, цените в пъти намалени. Липса на разписани правила и длъжностно вменени контролни дейности са констатациите в одитния доклад

"Градски транспорт" отдава под наем имоти без да провежда търг или публично оповестен конкурс.

Тази констатация е направена при извършването на вътрешен одит на дейността на общинското дружество за периода от началото на 2011-та до юни тази година.
От 18-те договора са проверени четири. Фрапиращ е случаят с договора за наем с "Братя Стефанови и сие" ООД, сключен на 1 март 2012 г., където не са вписани дори площите, които се отдават, а е уговорена наемна цена - 960 лева.

Проверяващите са установили, че се отдават над 400 квадрата, за които стартовата месечна наемна цена по Методиката, приета от Общинския съвет, следва да бъде около 3 900 лева. Тоест само за два месеца в дружеството е трябвало да постъпят близо 6 000 лева повече и съответно са внесени по-малко суми в общинския бюджет. Половината от получения наем дружеството внася в приход на общинския бюджет. Сключените договори не са подписани и от главния счетоводител, пише още в одитния доклад.

Като причина за непровеждането на търг или конкурс при отдаване под наем на имоти, собственост на дружеството, е посочена и липсата на нормативно регламентирани правила за сключване на договори за наем в общинската наредба. С одитен доклад още миналата година е дадена препоръка тази наредба да бъде актуализирана. Едва след връчване на предварителния одитен доклад са разработени и представени утвърдени правила за провеждане на публично оповестен конкурс за предоставяне на общинска собственост под наем, която се управлява от "Градски транспорт".

Друга фрапираща нередност е при отдаването под наем на рекламната площ върху автобусите.  Ценоразписът е факт, но проверяващите са констатирали, че цените и условията в него се прилагат различно, според постигнатите договорености с клиентите. За проверените 6 договора от общо сключените 60 се е установило, че в резултат на неприлагането на цените, определени в ценоразписа, в дружеството са постъпили с близо 10 500 лева по-малко приходи.
От "Градски транспорт" все пак са си взели бележка и вече има методика за ценообразуване на наем рекламна площ.

Проверяващите са се натъкнали още и на липса на разписан и утвърден ред и начин за извършване на вътрешен контрол на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.