Варненският баскетбол получи 500 хил. лева, 100 хиляди - гимнастиката

Мисия Варна

11-08-2012, 11:48

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Премиерът обеща и 374 000 за леката атлетика

Банков документ, доказващ, че на баскетболен клуб "Черно море" са преведени 500 000 лева,

връчи днес премиерът Бойко Борисов на дългогодишния треньор на отбора Симеон Варчев.

"Преди година Варчев ми направи засада, причака ме пред залата със състезатели и ми разказа за тежкото финансово състояние на клуба", разказа предисторията на жеста Борисов. В продължение на година той търсил пари за баскетболните ни надежди сред местните бизнесмени, но ударил на камък. Кметът Йорданов също призна, че Варна и управлението й са се провалили в опитите си да спасят баскетболния клуб.

Така се стигнало до договора с Пристанище Варна, което вече е генерален спонсор на варненския баскетбол. Това станало възможно, след като това лято печалбата на порта отбелязала ръст от 72%. Ако добрите финансови резултати на пристанището се запазят и догодина, държавното дружество ще продължи да налива пари в спорта, обеща премиерът.

Решаваща роля за щастливия край на сагата с варненския баскетбол изиграл Тити Папазов, научи Варнаутре.бг. Треньорът бил голям фен на школата на "Черно море" и не спрял да тормози премиера с проблемите на варненци, докато не получил положителен отговор.

На церемонията пред Спортна зала днес присъстваха още вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на транспорта Ивайло Московски. Сред гостите бе и гимнастикът Йордан Йовчев, който пръв благодари на премиера за парите, осигурени за оборудване на залите за тренировка на родните гимнастици. 100 000 лева е сумата, която ще бъде похарчена за уреди ("като тези на олимпиадата в Лондон", според Йовчев) за варненската зала.

Други 374 000 лева обеща премиерът за оборудването на лекоатлетическия стадион във Варна.

Домакините от баскетболен клуб "Черно море" подариха на премиера фланелка с №1 и топка с автографи на бивши и настоящи звезди на баскетбола във Варна.

"Доволен съм от представянето на българските спортисти на Олимпиадата. Станка е невероятна, волейболистите ни също. И когато губеха нашите състезатели, това беше заради лош късмет или моментен пропуск, виждаше са, че са работили, че могат", заяви Бойко Борисов. След това той направи оглед на Спортна зала, но не коментира състоянието й на излизане, нито пък намеренията тя да премине на подчинение на кметската администрация и да не бъде самостоятелно общинско АД.