Борисов налива 2,5 млн. лв. в Дупката (+)

Мисия Варна

11-08-2012, 10:48

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Следващото лято на мястото на грозните бараки и вечната Дупка в центъра ще има археологически резерват, подобен на Амфитеатъра в Пловдив

2,5 млн. лв. ще отдели правителството за легендарната варненска Дупка.

Това обяви преди минути премиерът Бойко Борисов, който връчи чек от 500 000 хил. лв. на баскетболния клуб Черно море, чийто спонсор стана Пристанище Варна.

Следващото лято на мястото на грозните бараки и вечната Дупка в центъра ще има археологически резерват, подобен на Амфитеатъра в Пловдив и Ларгото в столицата.

"Това място е в центъра на града. Близо е до Римските терми. Варна заслужава да има свой символ!", отсече премиерът.  Преди две семици Бойко Борисов се е запознал с плана и по него вече работят главният архитект на града и археолози. В понеделник на място той праща вицепремиера Симеон Дянков, който ще разгледа руините на стария град Одесос заедно с министъра на културата Вежди Рашидов.

"Ако се налага ще отпуснем и още пари, тъй като там ще има изкупуване на частни имоти, но на първо място ще махнем бараките. Заел съм се с това", обяви Борисов. За повече подробности той прехвърли топката на варненския лидер на ГЕРБ Иван Портних.

Той обаче така и не успя да отговори на репортерски въпроси по темата, тъй като кметът Йорданов го прекъсна с "Нито дума по темата повече. Не се хващай на тази въдица!". Според Йорданов цялата информация по случая трябвало да бъде изнесена от министър Вежди Рашидов в понеделник. Той и финансовият му колега щели първо да инспектират ремонта на сградата на Драматичния театър и после пеша да минат по натрошените плочки на варненската главна улица, за да видят с очите си руините на/в Дупката. Йорданов заяви, че не е негова работа да знае дали се водят преговори с мажоритарния собственик на "Търговски дом" АД - Георги Гергов. Дружеството е собственик на Дупката и трябваше да построи на нейно място ЦУМ. Претенциите на собственици на парцели наоколо спряха проекта. Според кмета на неговата администрация било възложено да провери всички видове собственост на имота.

Ще тръгвам, че дойдох и слънцето залезе, сложи точка на добрите варненски новини премиерът и се качи в джипа си, който шофираше сам.