Вузовете минават на задочно обучение онлайн

Новините

10-08-2012, 06:23

Снимка:

Архив

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

20 университета пускат модерни лекции с европари

Повече от 20 български университети ще привличат студенти с дистанционни онлайн лекции и обучение,

които на практика ще заместят задочното обучение, съобщава "Монитор". Първи от големите вузове е УНСС, а Софийският университет е в напреднала фаза на разработка на интернет базираните си лекции. Програмата за развитието на онлайн обучението вече разглежда документите на българските висши училища, които подготвят въвеждането на модерната платформа, съобщи образователният министър Сергей Игнатов.

Средствата се отпускат по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 4,5 млн. лв. от тази сума са национално финансиране по проекта "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование".Още от следващата учебна година УНСС въвежда онлайн следването в специалностите „Публична администрация”, „Маркетинг”, „Счетоводство и контрол”, „Бизнес администрация” и „Икономика”.

Очакваните резултати от проекта за онлайн следването са  разработването на 60 програми за електронни форми на дистанционно обучение, както и създаването или модернизирането на поне 15 центрове за обучение през целия живот във висшите училища. Очаква се 51 740 студенти да се включат в курсове за електронни форми на дистанционно обучение, като 38 800 от тях  да завършат поне един курс, проведен дистанционно.