Арендатори във варненско избиват пчели

Мисия Варна

09-08-2012, 13:35

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Медът у нас не се изследва за антибиотици

От 2 години пчеларите се борят срещу умъртвяването на пчели в Аксаково.

Арендаторите там третирали нивите без да предупредят пчеларите. Така пчелите не се затварят в кошерите и прехвърчат под отровната струя препарати.

„Измряха много от пчелните семейства, а оцелелите бяха на 80% изнемощели. Пчелите се възстановяваха повече от половин година”, коментират потърпевши пчелари. От 2008 година насам пчелните семейства във Варна са намалели двойно.

Пострадали пчели има и в селата Изворско, Слънчево, Припек, Доброглед и в град Шумен.

Пчеларите инвестират много във възстановяването на семействата, въпреки това споделят, че често продават под себестойността на продукта. Цената на килограм мед на едро остава все така ниска, коментират пчеларите от варненска област. Килограм мед на едро се продава за около 4 лева, докато на дребно  цената му скача тройно, допълват те.

За да продава мед, всеки производител трябва да има издаден сертификат.  Пчеларите попълват и декларация, явяваща се гаранция за качеството на меда. Тревожен за българските потребители е факта, че в страната ни няма акредитирана лаборатория за изследване съдържанието на антибиотици в състава на меда.

Единственият документ, който ни гарантира, че продуктът е чист, остава декларацията на пчеларите.