Кучкарникът в Каменар източва общински пари

Мисия Варна

09-08-2012, 10:59

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В общинския приемник за безстопанствени кучета дори имали PR на заплата

За системни злоупотреби и нарушения в кучешкия приют в село Каменар, сигнализираха  природозащитници от Варна.

Маргарита Атанасова споделя, че бездомните животни се ловят по жесток начин, на което стават свидетели и деца. Природозащитниците са обезпокоени и от нарастващия брой на безпризорните животни по варненските улици. По думите на Маргарита Атанасова, не се прилага лечение на болните кучета, а се пускат обратно на улицата, а прибраните в кучкарника след известно време се разселват по други райони извън Варна.
 

"Никой не знае каква е бройката на бездомните четириноги, нито точно колко средства са нужни за овладяването на популацията им", посочи Атанасова. Тя допълни, че кучетата живеят в тежки условия в приюта и дори гладуват, въпреки че за храна се отпускат големи суми от бюджета на града, но скъпата храна се подменя от служителите с евтина и се изнася за частните им кучкарници.

Няколко природозащитни организации настояват за преброяване на бездомните кучета и установяване на броя на кастрираните и чипирани животни във Варна.
Атанасова разкри още, че в приюта в Каменар се прибират маркирани животни. Кучета там се пишели за кастриране по няколко пъти, а за процедурата се плащат по 98 лв.

"В частна клиника кастрацията струва 42 лв. Паничките за вода в приюта са пластмасови. Казват, че едната струва 5 лв. Ние проверихме – цената й е точно 83 ст.", гневи се Атанасова. Приютът не отговаря на европейските изисквания и дори не работи канализацията, а кучешките фекалии се събирали в чували и се изхвърляли в контейнерите за битова смет, алармират още природозащитниците.

"Не може 10 – 12 души в този приют да живеят на гърба на варненци, а да не се върши нищо. Освен това има конфликт на интереси. Там, на едно място работят роднини, приятели и близки. Не може ли да се направи конкурс", критикува Атанасова

В приюта в Каменар се използвали и упойки с изтекъл срок на годност, а една спринцовка се употребява поне 10 пъти.  За нехуманното отношение е сезиран  и Европейският съюз.

"Приютът беше спрян от експлоатация от началото на юли до октомври миналата година, а в същото време са се правили разходи за заплати, храна, консумативи, медикаменти и транспорт", обяви още Атанасова.  
Тя разкри и че от известно време кучешкият приют разполага с PR, който обаче вместо да организира кампании за осиновяване на животни, само получавал заплата.