Какво да не пием през лятото

Архив Варна

07-08-2012, 14:14

Снимка:

bulgarian.cri.cn

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Някои напитки вместо да ни освежат и охладят, увеличават чувството на жажда и повишават телесната температура

През летните месеци тялото ни има нужда от приемането на повече течности.

Не всички напитки обаче ни помагат да се преборим с жегата и обезводняването, има такива, които вместо да ни освежат и охладят, увеличават чувството на жажда и повишават температурата на тялото.


Бира през лятото = прохлада, освежаване и удоволствие?
Може би, ако само я гледаме отстрани или допрем една студената бутилка до тялото си бирата ще ни охлади...за миг. Всъщност обичаната напитка създава фалшиво усещане за охлаждане, реално при консумацията й телесната температура се повишава, което се явява стресор за нашия организъм. А и нека не забравяме за любовта между бирата и килограмите. Всяка изпита чаша се ''залепя'' за бедрата и за коремчето ни, както и за всяка друга част от тялото ни, която ние така силно искаме да поддържаме във добра форма.

Кафе
Познатият израз „Да се сгреем с по кафе“ не е само афоризъм. Кофеинът наистина повишава температурата на тялото. Приемът на кафе повишава сърдечната честота и увеличава притока на кръв. Освен това кофеинът често си играе с нашите емоции и настроения. А никой не обича през лятото, когато самата жега ни изморява и изнервя, да се чувства неспокоен или потиснат. С две думи – през сезона на морето кафето не е сред най-добрите ни приятели. Неговото място може да бъде заето от зеления чай, който ни ободрява и изхвърля токсините от организма ни. Добър заместител на кафето е и цикорията. Тя представлява разтворима напитка, която е натурален продукт. Цикорията е богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Тя влияе благоприятно на организма, укрепва имунната система и повишава жизнения тонус, понижава нервното напрежение и подобрява храносмилането. И най-важното - не съдържа кофеин.

Подсладени сокове
Безспорно плодовите сокове са сред най-полезните напитки, които можем да консумираме целогодишно. През лятото една чаша сок ни доставя порция витамини и енергия. Но много от полезните свойства на плодовете се неутрализират от захарта или подсладителите, които и вредят на организма ни. Консумацията на подсладени напитки значително повишава риска от високо кръвно налягане. Прекомерната употреба на сокове с добавена захар създава едно неприятно "лепкаво чувство" през лятото. От сладкото ние ожадняваме още повече, така че няма как да утолим жаждата си през горещините с един сладък сок. Препоръчително е лятото да пием сокове без захар, но ако все пак силно се изкушаваме да си купим едно сокче от охладената витрина в супермаркета е добре да не прекаляваме с количеството, особено през лятото.

Кока-кола
Повечето от нас в летните жеги копнеят за една ледено студена Кола, която да ги освежи и ободри. Всеизвестен факт е, че кока-колата е един от най-вредните продукти на пазара. Което, разбира се, не спира потребителите да я консумират с удоволствие. Пиенето на кола, най-вече през лятото, особено непрепоръчително. Една стандарта чаша кока-кола се сдържа около 25 мг кофеин и близо 10 чаени лъжички захар, което е убийствено количество и шоков удар за нашия организизъм.

Твърд алкохол
Спиртните напитки водят до дехидратация на организма. Един Космополитън и тялото ни започва да изпитва още по-силна жажда. По-добре да заместим алкохолните коктейли, които сме консумирали през зимата с по-леки като Мохито или с безалкохолни. Ако искаме да кажем "Наздраве" през лятото, можем да го направим с чаша бяло вино. Това е най-добрият избор от алкохолната витрина през горещите месеци.

 

Каквато и напитка да консумираме през летните дни, тя в никъв случай не трябва да бъде прекалено студена. През горещите летни месеци тялото ни е загрято и приемът дори на една чаша с ледена вода може да има много неблагоприятен завършек.