В Сотира нямат вода, а ромите в Каменар перат черги на улицата

Мисия Варна

07-08-2012, 13:44

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Хората от вилната зона имали нещастието да са на общ водопровод с Каменар

От перманентна липса на течаща вода се оплакват жители на варненската местност Сотира.

През уикенда във вилната зона е било проведено голямо събрание и е направена подписка срещу водния режим. Това стана ясно днес от думите на говорителя на инциативния комитет на живущите в Сотира - Наско Петков. Проблемът с водоснабдяването там не е от скоро. Напрежението обаче ескалира сега, тъй като от месец насам изобщо нямат вода.

Хората подали жалби до ВиК и община Варна и търсили отговор на въпроса, защо са принудени да стоят на сухо, разясни зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Според него и Петков се оказало, че вода има достатъчно, просто по някакви неизвестни причини тя не стига до жителите на Сотира. От ВиК твърдяли, че това се дължи на завишеното потребление на вода.

Дебитът на тръбата обаче бил 90 литра в секунда, твърди Петков. Правен бил и ремонт на водопровода, но предизборно и то само в частта до ромската махала на Каменар, каза още той. „Просто живеещите в Сотира имат лошия късмет да са вързани на един и същи водопровод с Каменар“, коментира Костадинов. Според него махалата там е плувнала като малка Венеция. Ромите перяли черги и килими направо на улицата, а водата се леела в изобилие.

Хората от Сотира подозират, че завишеното потребление се дължи именно на разхищението на водата от каменарските роми. Дори от ВиК не скрили, че там се харчели огромни количества, за които никой не плащал, твърдят Костадинов и Петков.

Според тях за безводието в Сотира може да е виновен и старият водопровод към вилната зона. Петков показа днес пред медиите какви боклуци са извадили от въпросната тръба. Според него е възможно просто водопроводът да е почти запушен и вместо да пропуска вода, да я връща обратно.