Паролата - "отивам за една саксия" вдига бариерата към Морската

Мисия Варна

06-08-2012, 15:21

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Собствениците и наемателите на обекти в "Салтанат" ще могат да ползват паркоместата си по предназначение

Собственици на имоти в местността "Салтанат" в Морската градина "нападнаха" кмета Кирил Йорданов

заради новата организация на движение в парка, която влезе в сила днес. Хората бяха поканени на среща в общината, за да се изчистят недоразуменията, породени от новата кметска заповед. Нейната идея е да разкара тотално автомобилите от алеите и зелените площи. Йорданов подходи към разговора на принципа на тоягата и моркова. Първо прекъсна абсолютно всеки и остави впечатление, че може да прекрати срещата, когато си поиска. После ги увери, че връщане назад няма да има, тоест да забравят за старата организация на движение, каквато всъщност нямало, а всеки правел каквото си поиска.

Кметът постепенно смекчи тона, което позволи да бъде разбрана позицията и политиката му относно автомобилите в Морската. Накратко - всички частни обекти, които разполагат със собствени паркоместа, ще могат да ги ползват по предназначение, до запълване на капацитета им. Става въпрос за Делфинариума, хотели, ресторанти, ваканционни вили, бизнес сгради с офиси, борса за цветя, болница за пластична хирургия и прочие обекти. Йорданов бе категоричен, че общината няма да строи никакви паркинги на никого там.
Подробностите кои автомобили могат да влизат, от къде и кога, ще бъдат уточнени и изчистени с представителите на полицията, която от тази сутрин пое контрола върху изпълнението на кметската заповед.

Хората се оплакаха, че в 9:00 часа на входовете към Морската застанали полицаи и пускали само автомобили, чиито шофьори имат адресна регистрация по лична карта в парка. От семеен хотел до Делфинариума обърнаха внимание, че предлагат 8 стаи за туристи и разполагат с 12 собствени паркоместа. Офис сграда, пълна с наематели, пък има паркинг за 20 автомобила. Огромно място за паркиране в границите на имота си има и болницата за пластична хирургия. Същото се отнася за борсата за цветя, както и за ресторанти и други заведения. Кметът беше категоричен, че те ще могат да ползват паркоместата си. Става въпрос за доставка на продукти, консумативи и обслужващи дейности. Няма да бъде допуснато клиенти на заведения в парка да ходят до там с автомобилите си.

Според Йорданов няма проблем обаче, ако някой иска да влезе с кола в Морската, за да си купи 25-килограмова саксия от борсата за цветя. „Идеалният вариант е на излизане да покаже на бариерата, че наистина е взел саксията“, коментира кметът. Това даде повод за шеги, че „отивам за една саксия“, може да се превърне в парола за влизане с автомобил в парка.
Постепенно стана ясно, че собствениците на имоти и обекти в „Салтанат“ трябва да представят на полицията списъци с хора и автомобили, които да бъдат пускани. „Не дай си боже, някой да си позволи да злоупотреби с това“, подчерта Йорданов. И каза на представителите на полицията, че ще е необходим железен контрол.

Таксита също ще имат право да влизат, за да оставят и вземат туристи от хотели или пациенти от болницата. Важното е по алеите и в тревните площи да няма паркирани автомобили, стана ясно от думите на Йорданов. От целия разговор пък остана впечатлението, че колите отново ще си щъкат из някои алеи на „Салтанат“, само че ще си имат пропуски. Оказа се, че новата организация предвижда колите да минават по алея, на която излизат пешеходни подлези. Кметът подскочи и нареди това да се промени. „Не трябва да има конфликтни точки между деца, майки с колички, велосипедисти и автомобили“, категоричен беше той.

Участници в срещата пък възроптаха, че "Салтанат" всъщност не бил част от Морската градина. Бил си местност, пълна с частни имоти. По кадастър алеите дори били улици. Те твърдяха, че границата на Морската била до шокъровия канал. Кметът обаче контрира, че границата всъщност е до оградата на резиденция Евксиноград.

За капак кметът забеляза, че на срещата има човек, който е участвал в протестите срещу движението на коли в парка. Той пък заяви, че искал да бъдат спрени само колите по Алея първа, не и в "Салтанат". Всъщност човекът искаше да му бъде върнато правото да влиза с кола там, което преди години му дал бившият командващ на ВМС адмирал Петър Петров. Йорданов обаче го прати да си търси пропуска от адмирала.