220 хил. евро за смърт в автобуса

Новините

06-08-2012, 06:16

Снимка:

Архив

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

Новите нива на обезщетение ще предизвикат вълна от фалшиви претенции.

До 220 хил. евро може да достигне обезщетението за нараняване или смърт в автобус  след приемането на евроинтеграционни промени в Закона за автомобилните превози,

съобщава „Монитор”. Новите регламенти  трябва да влязат в сила от 1 март догодина и засега са обект на обсъждане. Началникът на правната дирекция в агенцията Светла Чаушева уточни, че предвижданата по-висока сума ще е приложима само за курсове над 250 км. Тя допълни, че размерът на компенсацията е съобразен с еврорегламентите и избраният таван е най-ниската възможна ставка.

Според обсъжданите промени за първи път може да има изравняване на сумите за наранявания и за смърт. Другата много по-висока ставка е за компенсация за изгубен багаж по дългите национални и международни курсове. Тя е в размер на 1200 евро. Досегашната сума от 1000 лв. ще продължи да важи за по-късите разстояния.

Според председателя на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски подобни нива на обезщетение ще предизвикат вълна от фалшиви претенции, включително и разписки за невероятно скъпи предмети, сложени в багажите. Шефът на БАСАТ коментира още, че пътуванията ще поскъпнат и заради планираните инвестиции за повишаване на сигурността на автогарите.