Благомира Александрова: На пожара бях случайно, не съм дъщеря на собственика

Мисия Варна

01-08-2012, 17:15

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Общинската съветничка пусна и клип, за да докаже твърденията си.

В неделя през нощта 2 заведения изгоряха на Златни пясъци. Очевидец на пожара се оказа общинската съветничка от „Новото време“ Благомира Александрова. Този факт неясно защо породи хиляди коментари. Ето и случилото се в курорта през очите на самата г-ца Александрова.
-  Какво всъщност се случи в нощта срещу 30 юли? Как се оказа на мястото на пожара?
- Видях огромен пожар в далечината. Бях с приятели. Помислихме, че гори някой хотел, защото пламъците изглеждаха доста високи. След като наблюдавахме зловещата гледка около 40 мин., решихме да слезем до алеята да видим какво се случва. Не съм била там като общински съветник, а като редови гражданин. Имаше десетки други хора, които гледаха и снимаха.
- Познаваш ли собствениците на някое от изгорелите заведения? Появиха се публикации, че баща ти е сред тях.
Това са абсурдни твърдения, които, за съжалениe, се появиха в полицейския бюлетин, разпространяван до медиите от пресслужбата на ОДП. Недоумявам как могат да се тиражират лъжи чрез подобен официален източник.  Не познавам никой от собствениците, на което и да е от пострадалите заведения. Не е мое, не е на баща ми, не е дори на някой, който знам дори по име. Разбрах какво гори  от горящата табела на входа му. Дори впоследствие се оказа, че заведението, което аз си помислих, че гори – Шоу бар Бурлеска, е всъщност съседното, а най-пострадало се оказа друго. Просто входовете им са един до друг.
- Полицията побърза да те опровергае за действията на пожарникарите. Какво те възмути всъщност?
- Възмути ме това, че гледах как пожарът си гори в продължение на час и половина – два и никой не предприема нищо. Заведението беше изгоряло вече, когато започнаха да пръскат. Никога и никъде не съм упреквала пожарникарите. Самите пожарни коли пристигнаха навреме и пожарникарите вероятно са искали да си свършат работата, но това не се случи. Чух, че причината е, че нямало вода. Суетенето беше около това, че не могат да намерят противопожарните кранове, на които да се вържат маркучите. Трудно беше и на самите пожарни коли да правят маневри.
- Докато траеха тези 2 часа, в които според теб са търсили вода, не гасяха ли с нещо друго - пяна, например?
- Не, никой не гасеше нищо. Видях един господин, от някое съседно заведение предполагам, който донесе пожарогасител и се опита да помогне, но пожар с такъв размер едва ли може да се потуши с един пожарогасител. Аз донесох моя от колата и казах на хората около мен, който има да донесе, но не свършихме много работа с тях. Няколко цивилни мъже опъваха един от маркучите на пожарникарите и търсеха вода, към която да се вържат. Единият от тях предложи басейна в съседното заведение, но както всички се досещате – това е абсурдно. Аз се опитах да помогна с преместването на няколко саксии, докато влачеха маркуча, но ме изгониха.
-  На страницата си във ФБ изказваш и възмущение от полицаите. Защо?
- Не от всички. От един-единствен, който блъскаше и ругаеше хората. Когато се запътих към алеята, очаквах да има полицейски коли, барикади, да бъде отцепен районът…. Но не. Всеки имаше свободен достъп до самия огън. Насъбралите се хора, една от които бях и аз - гледаха, снимаха и клатеха глави. Никой не е пречил на никого с нищо. Ако това е оправданието на господата да не си свършат работата – много жалко за тях. В един момент дойде един полицай и започна да ни блъска и крещи: махайте се от тук. Хайде „къш“. Казах му, че тонът му е възмутителен и че всички сме уплашени и притеснени, а той каза: не ме интересува – махайте се, нахалници. Поисках да ми се легитимира, след което бях грубо блъсната назад. Разбирам, че ситуацията е стресова и паниката беше обзела всички и че вероятно „са си вършили“ работата, но това не е начинът.
 - Надигнаха се гласове, че е било неуместно да снимаш вместо да помагаш - имаше ли в ситуацията място за доброволци?
- Както казах – опитах се да помогна с каквото мога. Какво очаквате? Да нося вода в шепи ли? Първо, че нямам право като цивилно лице да се бъркам в работата на специалистите, а както казах – изгониха ни доста грубо. Опасно е и за мен, и за околните, и за цялата ситуация. Единственото, което успях да направя, беше да дръпна няколко българи с мен на безопасно разстояние, след като се притесних, че е възможно да избухне евентуално газова бутилка, бойлер или каквото и да е.
Освен  това снимките ги направи моя приятелка, която беше с мен, затова съм и в кадър на едната от тях. На нея  ясно се вижда как набирам телефон. Звънях на една моя приятелка, която е бременна и знаех, че пее в някое от околните заведения и се бях притеснила за нея дали е добре. Слава Богу, всичко беше наред. Просто, като се прибрах, качих снимките в интернет и с две изречения написах какво видях. Това щеше да направи и всеки от вас, предполагам. И това е цялата драма. От 100 човека, които бяха там, 101 снимаха, но аз излязох черната, което е несериозно. Можете да видите и видео, заснето... час след началото на пожара. Трагедията не е малка. Много хора останаха без работа. Представям си какво им е на собствениците на изгорялото заведение. Загубата е огромна. Дано успеят да си стъпят на краката.