Уличните камери - направени по устна договорка, но работели перфектно

Мисия Варна

01-08-2012, 13:33

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

МВР няма законово основание да плати за уличните камери, а кметът не е виновен, че е превел 5 млн. лв., увери Цветан Цветанов

МВР няма как да плати за изграждането на системата от камери за улично видеонаблюдение във Варна.

Причината е, че не е имало обществена поръчка за това и в министерството няма нито един документ, на чиято база да бъде извършено плащане. „Всичко е станало по устна договорка на бившия вътрешен министър (б.р. Румен Петков), заяви днес във Варна вицепремиерът Цветан Цветанов. От думите му стана ясно, че ако МВР плати своя дял за видеонаблюдението в морската столица, ще наруши закона.

Любопитен бе отговорът на Цветанов, защо тогава община Варна е платила 5 милиона лева, само на една уста договорка. „Всеки кмет, когато говори с представител на националната власт за решаване на местен въпрос, се надява, че устното обещание ще бъде спазено“, каза той. И подчерта, че Кирил Йорданов в случая няма вина, а носи негативи на бившия вътрешен министър. Цветанов обаче подчерта, че системата за видеонаблюдение е направена много добре. Тя гарантира сигурност и дава възможност за разкриване на престъпления.

Кметът веднага опроверга съмненията, че е наредил да бъдат платени 5 милиона на база устна договорка. Той припомни, че има решение на Общинския съвет за създаване на съвместно дружество между община Варна и частната фирма „Ефкон“, която изгради видеонаблюдението. Шефът на полицията във Варна комисар Митко Димитров пък отхвърли тезата, че наказателните постановления, издавани на засечени в нарушения от камерите шофьори, са незаконни.

Визитата на Цветанов в община Варна беше свързана с подписването на договор между кмета и началника на варненската дирекция на МВР за създаване на общинска полиция. 53 униформени от допълнителния щат на Областната дирекция на полицията ще бъдат на издръжка на местната хазна и на подчинение на кметската администрация. Те ще изпълняват задачи по осигуряване на обществения ред и сигурност.