Кирил Йорданов договорил варненски проекти с Бойко и Дянков

Мисия Варна

31-07-2012, 14:21

Снимка:

© АРХИВ ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Варна е реализирала и договорила общо 349 милиона лева по 34 проекта, изтъкна кметът в отговор на премиерските подмятания за мързел в общината

Подкрепата на държавата за бъдещи варненски проекти е договорил кметът Кирил Йорданов на среща с премиера Бойко Борисов

и финансовия министър Симеон Дянков през уикенда. Той не разкри за какво точно става въпрос. Детайлите ще бъдат оповестени през август, най-вероятно около Деня на Варна.

Йорданов опроверга с цифри, думите на Борисов от миналата седмица, когато премиерът похвали кмета на Бургас и подметна, че варненския го мързи. Ставаше въпрос за реализиране на проекти с държавни и европейски средства. Днес Йорданов посочи, че Варна е реализарала или договорила общо 349 милиона лева по 34 проекта. Според него това нарежда общината на едно от първите места по усвояване на евросредства.

„Много неща се говорят. Вие преценете - имаме ли, нямаме ли“, коментира кметът пред медиите. За казаното от Борисов, относно мързела във Варна, той се тросна с думите - „нямам намерение да ви пиша заглавията и статиите“. „Аз имах възможност да чуя, но всичко останало ще ви го каже министър-председателят при първа възможност във Варна“, каза още Йорданов.

На срещата с Бойко и Дянков той е припомнил справка към октомври 2011 година, че местната хазна е финансирала държавни институции и дейности във Варна с 94 милиона лева. В обратна посока са влезли 56 милиона. „Финансираме театъра, пожарната, полицията, закупуваме медицинска апаратура...“, посочи кметът.

Варна ще получи 4,3 млн. от фонд „Козлодуй“ за подобряване на уличното осветление в града, съобщи още Йорданов. Средствата по одобрения проект за енергийна ефективност ще бъдат усвоени през следващите 3 години. С тях ще бъдат намалени разходите за еленергия и времето за откриване на повреди и тяхното отстраняване. Проектът ще обхване всички основни пътни артерии на Варна и ще подобри движението нощем.