Кметът подмята да му спретнат "протестче" пред общината

Мисия Варна

31-07-2012, 13:26

Снимка:

© АРХИВ ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Градинката на Севастопол е основният аргумент на Кирил Йорданов срещу претенциите на знайни и незнайни екоактивисти

Иронично подмятане по адрес на активистите, които спретнаха серия от протести в последно време, направи днес кметът на Варна Кирил Йорданов.

„Време е за едно протестче пред общината...“ - констатира той и добави - „...срещу високите температури“. Припомняме, че протестите тръгнаха от инициативата срещу застрояването на Морската градина. В крайна сметка общинският съвет забрани тотално градежите в крайморския парк. Дори се престара, защото като паркова зона, в новия ОУП беше вкарана, територията чак до Евксиноград.

След това пък тръгнаха протести срещу строителните намерения по „Алея първа“, срещу изичането на дървета в Морската, срещу движението и паркирането на автомобили в парка и т.н. После се появиха собствениците на имоти в местностите „Горчивата чешма“ и „Долна трака“. Те недоволстваха, че новия ОУП превръща в паркова зона, територия, в която над 90 % от имотите са частни.

Известно е, че когато става въпрос за протести на екоактивисти и природозащитници, кметът често дава за пример градинката на Севастопол. Преди години, когато санитарна сеч окастри здраво дърветата там, защитниците на зеленото нададоха истеричен вой. Те получиха и подкрепа от политически противници на Йорданов. Дори сезираха прокуратурата, тъй като твърдяха, че сечта в градинката е престъпление.

Едва ли случайно, сега Севастопол е най-красивия и най-поддържания зелен кът във Варна. Градинката е нещо като емблема на Йорданов срещу претенциите на знайни и незнайни екоактивисти. Преди време дори се завъртя интрига, че кметът възнамерява да излезе сам на контрапротест срещу природозащитниците като разпъне подходящ транспарант именно в градинката на Севастопол.