Какво да пием в жегите

Архив Варна

29-07-2012, 11:23

Автор:

ИВЕЛИНА ВЪЛЧЕВА

Всичко от Автора

Дали осъзнаваме колко опасно всъщност може да бъде обезводняването на организма ни и до какви последствия може да доведе?

В разгара на най-горещия сезон от годината, при температури над 30 градуса,

тялото ни започва да се съпротивлява, опитвайки да се охлади отделяйки излишната топлина. Нормалното количество влага, което се изпарява от човешкия организъм е до 2,5 литра на ден, но през топлите летни месеци това количество рязко скача до 4 литра за едно денонощие. Дали осъзнаваме колко опасно всъщност може да бъде обезводняването на организма ни и до какви последствия може да доведе? Според учени в областта при 1 литър загуба на течност започва да ни мъчи ужасна жажда, при 2 литра -  намалява значително умствената ни дейност, при 3 литра    недостиг започва световъртеж и осезаема отпадналост, при загуба на 4 литра течност от нашето тяло са възможни сърдечни пристъпи и загуба на съзнание – припадък. Едва 1/3 от този недостиг може да бъде компенсиран чрез поемане на хранителни продукти, а останалата и по-голяма част -  единствено чрез прием на течности. Но консумацията на напитки през лятото трябва да бъде съобразена с фактори, които не трябва да пренебрегвамe, ако искаме да се бъдем във форма и да се чувстваме свежи и тонизирани. Има напитки, които утоляват жаждата и благоприятстват нормалното функциониране на нашия организъм през горещините и поддържат тонуса на тялото ни. И обратното – напитки, които допринасят за задържане на течности в организма, което води не само до така наболелия за дамите проблем Ц  (целулит), а и до редица усложнения, които макар да не се забелязват на пръв поглед, водят до дискомфортни състояния.

Какво да пием през лятото

Вода
Водата си остава най-предпочитаната напитка през горещините, а и най-достъпната.Тя  задоволява напълно нуждата на организма от течности. Препоръчително е да се редуват изворна (трапезна) вода и минерална. Изворната вода утолява значително по-бързо жаждата. Минералната вода от своя страна благодарение на съдържанието на соли и биологически активни вещества също е добър избор. Тя освежава, стимулира апетита и редуцира умората.  Лекарите съветват през летните месеци във водата, която консумираме, да изстискаме лимонов сок, но от истински лимон, а не от онези, които са в шишенце и са смес от консерванти с капка лимонов сок. Категорично не се препоръчва пиенето на леденостудена вода. Макар че много от нас, изморени от дълго вървене навън или от самата жега, бленуваме за една ледена чаша вода. Но това е огромна грешка и може да бъде дори пагубна. Рязката разлика в температурите е  шоков удар за нашия организъм и той може да не издържи на рязкото температурно изменение. Най-добре е водата да се пие със стайна температура или с едно-две ледчета в чашата.

Зелен чай
През лятото един студен зелен чай, студен - не леден, е прекрасно средство за освежаване и детоксикиране на организма. Зеленият чай не само ни разхлажда, но и ни тонизира и енергизира. Дава на тялото ни енергия и го изчиства от натрупаните токсини и „мръсотии”. Дъбилните вещества в зеления чай забавят всмукването на течности от червата, което спомага за утоляване на жаждата. Освен това зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове. Най-добре е чаят да се пие в малки чашки и на глътки. За най-добър ефект се запарва най-малко 10 минути (Добре е водата да се остави за около 5-7  минути след сваляне от огъня, за да достигне оптималната температура, осигуряваща максимално извличане на полезните свойства на зеления чай), след което се остава да изстине и по желание може да се добави лед, но не повече от две-три ледчета на чаша. Овкусен с лимонов сок и украсен с лимонов резен или лайм се превръща в истински летен коктейл, носещ ни необходимата доза енергия и пречистване на организма и едновременно с това утолява жаждата през горещите летни дни. Като, разбира се, не трябва да прекаляваме с дневната доза зелен чай. Препоръчителната е до 6 малки чашки дневно.

Билков чай
Може би като чуем билков чай веднага правим аналогия с хрема и грип. Но свойството да гонят настинката далеч не е единствено. Билковите чайове са разхладителни, тонизиращи и не на последно място здравословни. Могат да се приготвят от различни билки чрез запарване. А днес е още по-лесно благодарение на кутиите с пакетчета чай, които се продават на всеки ъгъл. Особено предпочитан през горещините е чаят от босилек. Охладеният чай може да се подслади (препоръчително с мед) и да се добави лимон. Липовият цвят също е идеален за горещите летни дни, освен че утолява жаждата, той е известен и с успокояващото си действие. Чаят от липа, поднесен с мед, е прекрасно успокояващо средство за добър сън. Чаят от рози пък тонизира и е богат на витамини. Освен това е известен и като средство за борба с годините. Има изразено подмладяващо действие. Чаят от мента също е много подходящ, освежава и утолява жаждата. Към всяка чаша чай по желание може да се добави лъжичка мед и ледче за по-разхлаждащ ефект. Медът дава допълнителни хранителни вещества на организма ни. Препоръчително е да се добавя към изстиналия вече чай, за да запази полезните си качества.

Сок от прясно изцедени плодове
Плодовите напитки не само утоляват жаждата, но и притежават безброй полезни за здравето и тонуса на организма свойства. Дават на тялото ни много витамини и минерали. Сокът от горски плодове се препоръчва при физическа и психическа умора. Като благоприятства и доброто функциониране на метаболизма. Напитките от цитрусови плодове - портокал, лимон и грейпфрут, помагат при нарушена концентрацията на вниманието. Като не трябва да се забравя и фактът, че грейпфрутът е най-мощното оръжие срещу целулита. Една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут всяка сутрин не само ни зарежда за целия ден с енергия, витамини и настроение, а и се бори активно с ‘’портокаловата кожа’’. Сокът от ябълки пък способства за запазване на ясния ум дори и в напреднала възраст. Освен това гори мазнините, които са натрупани в тялото. Ябълката е един от най-полезните и незаменими плодове, а и е много достъпна. Лекарите  препоръчват ябълките и сока от ябълки да се консумират предимно преди ядене. Много освежаваща и полезна е напитката от френско грозде, която съдържа голямо количество витамин С, една чаша от 250 мл. способства отделянето на токсини от тялото. През лятото  освежаващо действа и вишневият сок. Плодовете на вишната са ценен диетичен плод. Витаминният състав е много разнообразен, като най-високо е съдържанието на витамин Р и на витамин С. От минералните соли най-голямо е количеството на калия, фосфора, калция и магнезия. Лекарите препоръчват вишневият сок да се разрежда с вода  в жегата  и да се избягват тъмните сокове, например, от черно грозде, защото сгъстяват кръвта.

Айран
Айранът е отлично средство за отстраняване на жаждата, когато няма добавена сол. Той се усвоява от организма изключително бързо (за час до 91%). Айранът не само утолява жаждата ни, но засища и чувството на глад. Нека не забравяме, че основата му е киселото мляко, което е всеизвестно с положителното си въздействие върху организма и стимулирането на храносмилането. В състава на айрана влизат много белтъци, витамини, полезни микроорганизми, които са изключително важни за доброто здраве.