С такова ВиК, терористи не ни трябват

Мисия Варна

27-07-2012, 17:41

Снимка:

© Impact Press Group

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

За варненци тормозът от страна на ВиК е ежедневи, сега обаче авариите застрашиха и човешки живот

Още преди месец ВарнаУтре.бг алармира, че ВиК застрашава живота на шофьори и пътници, които минават през автоподлези.

Тогава не сме и подозирали, че спукана тръба на водното дружество може да създаде цунами, в което да потъне цял автобус. Сигнализирахме, че заради ремонтите на ВиК по водопровода край автоподлеза на „Шипка“, той е останал без осветление. Шофьори се оплакаха, че влизайки с автомобилите си попадат в пълен мрак, което е предпоставка за катастрофи.

ВиК обаче надмина всички очаквания с днешната авария, която наводни подлеза в района под паметника на Българо-съветската дружба. 17 пътници и шофьора на автобус по линия №31А станаха заложници на безхаберието на ръководителите на водното дружество. За щастие се размина без пострадали.

За варненци обаче терорът от страна на ВиК отдавна е ежедневие. Няма ден без авария, дори по няколко. Информациите за градските райони, в които домакинствата няма да имат вода, поради ремонти по тръбите, се превърнаха в най-четените ежедневни рубрики на варненските медии. Сега обаче на всички стана ясно, че освен, че създават неудобство, от ВиК могат и реално да застрашат живота на хората. Така да се каже – с такова ВиК, на нас терористи не ни трябват.

Отдавна се знае, че канализационната и водопреносна мрежа на града е тотално остаряла и не смогва да задоволи нуждите на Варна. Да, през последните 20 години се развихри бурно строителство, като всяка нова сграда просто се закачаше към тръбите без те да бъдат подменяни, камо ли пък някой да постави нови. Старите тръбопроводи просто издишат и са надупчени като швейцарско сирене. Екипите на водното дружество всеки ден хвърчат от една авария на друга. Само с кръпки обаче не може, става по-зле.

Кой е виновен за потъналия автобус и кой спаси пътниците?

Бързата реакция на регионалния министър Лиляна Павлова, която „осъди“ ВиК заради днешната авария и обяви, че идва да смени шефа на дружеството, дава еднозначен отговор на първия въпрос. Министърката обаче възнамерява и да награди шофьора на автобуса, който е спасил пътниците.

Неговите работодатели от „Транстриумф“ пък смятат да го накажат, най-вероятно с уволнение. Видял, че подлеза е наводнен, но влязъл вътре вместо да смени маршрута, както правели други водачи на автомобили. И това, след като първоначално от „Транстриумф“ заявиха, че шофьорът им е спасил пътниците.

После в медиите се тиражира информацията, че хората дължат живота си на спасител, работещ в басейн на курортите. Той и негови колеги отивали на работа, точно когато автобусът далдисал в подлеза.

От полицията пъкобаче съобщиха, че директорът на варненското МВР ще награди полицаите, които извадили пътниците и шофьора от автобуса и ги спасили от удавяне. Двама униформени се съблекли и измъкнали хората с плуване до „брега“, където ги очаквала тяхна колежка, полицайка.